Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 94 от 186 ПърваПърва ... 44849293949596104144 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 931 до 940 от общо 1859
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Японския кошер е подходящ само за хоби пчелари, имащи 2-3 кошера в двора си, и задоволяващи само собствените си потребности. В никакъв случай не е подходящ за големи пчелини от по 50 кошера, а да не говорим за промишлено пчеларство с хиляди кошери. Количеството труд при работа с него е огромно, повече от половината пчеларски операции въобще не е възможно да се направят. Ограниченията са стотици във всеки един аспект от дейноста.

При това положение японския кошер освен за начесване на крастата за нищо друго не става. Не знам защо въобще го обсъждаме в този форум, освен за забавление. Все пак тука сме сериозни хора и всеки един от нас има повече или по-малко РЕАЛЕН ОПИТ, а Василевса само разтяга локуми и теоретизира безкрай за неща, които не ги знае и не ги е пробвал.

Забелязахте ли, че отказа да премери температурата си в кошера. Това е много важна индикация за несериозноста на всичките му писания. Ако аз трябваше да го водя неговия спор, досега щях да съм ви привел десетки нагледни доказателства със снимки, измервания и т.н. Досега щях само заради вас да съм направил 4 различни теста за акар, щателно снимани с камера, които да докажат верноста на моите твърдения. Василевса обаче не го прави това, защото знае че ще се издъни. В момента той изживява моментната си слава и продължава да плещи глупости само защото иска да се чувства значим, а истината е че е никой - няма кошери, няма база за сравнение, няма никакъв пчеларски опит. Има само компютърна грамотност и познания по Руски език. Това е. Тепърва му предстои да измине собствения си пчеларски път и някога за в бъдеще ще се срамува от всичко писано по тази тема.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Японския кошер е подходящ само за хоби пчелари, имащи 2-3 кошера в двора си, и задоволяващи само собствените си потребности. В никакъв случай не е подходящ за големи пчелини от по 50 кошера, а да не говорим за промишлено пчеларство с хиляди кошери. Количеството труд при работа с него е огромно, повече от половината пчеларски операции въобще не е възможно да се направят. Ограниченията са стотици във всеки един аспект от дейноста.

При това положение японския кошер освен за начесване на крастата за нищо друго не става. Не знам защо въобще го обсъждаме в този форум - тука сме сериозни хора.
    Не си прав работата е в пъти по-малко отколкото при европейския кошер. Добива ще го споделя. Но за количеството работа си тотално далеч от истината. И по английск колега имам познания. като стане ясно че съм прав ще видим какво ще пишеш тогава.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Горните корпуси със запечатан мед се изрязват със струна махат се с ножче от корпуса. Питите с мед се пресоват прецежда се меда и това е. Восъка ще го претопиш и готово
    Това правил ли си го, или пак теоретизираш? Имаш ли си поне малка представа за загубеното време и за необходимото оборудване? По този метод на работа в ценово изражение ще загубиш повече пари за труд, отколкото струва самият мед.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не си прав работата е в пъти по-малко отколкото при европейския кошер. ....
    Това е поредния бисер, изръсен от човек, който си няма хал-хабер представа за какво говори.

Нали не се мислиш за по-умен от милионите пчелари по света, които са решили да работят с разборен кошер? Размърдай си малко сивото мозъчно вечество и си задай въпроса защо го правят това.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Голямо оборудване, струнка, ножче и преса. огромно оборудване.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Не си прав работата е в пъти по-малко отколкото при европейския кошер. Добива ще го споделя. Но за количеството работа.
    Матеев е абсолютно прав и аз със същия подтекст зададох въпроса си. Лесно е на приказки - режеш, мачкаш и затваряш в бъркани! А оборудването пчеларите сами ли ще си го правят, след като аз не знам някоя фирма да продава специализирани преси за целта. А машини за филтриране после? И колко мед ще извадиш с пресата и колко ще остане в питите? Хайде малко се опитай да мислиш логично и технологично!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Матеев е абсолютно прав и аз със същия подтекст зададох въпроса си. Лесно е на приказки - режеш, мачкаш и затваряш в бъркани! А оборудването пчеларите сами ли ще си го правят, след като аз не знам някоя фирма да продава специализирани преси за целта. А машини за филтриране после? И колко мед ще извадиш с пресата и колко ще остане в питите? Хайде малко се опитай да мислиш логично и технологично!
    Ако Василевса мислеше логично, нямаше да я има тази тема .....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Голямо оборудване, струнка, ножче и преса. огромно оборудване.
    Поредната демонстрация на НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, от която си личи че има само ТЕОРЕТИЗИРАНЕ и абсолютно никакъв ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ. Хайде направи го поне веднъж, и тогава разтягай локумите.

За тези които ще ме разберат (не за Василевса) искам да им кажа, че меда когато се вади с преса става МЪТЕН и КРИСТАЛИЗИРА буквално за 2-3 дена. Ако се остави в матураторите за една събота и неделя, в понеделник вече е кристализирал и ваденето му от матуратора е мисия невъзможна. Правил съм опити да го декристализирам в бурканче, за да видя дали ще се избистри посредством утаяване на микрочастиците восък. Резултата - НИКОГА НЕ СЕ ИЗБИСТРЯ.

Единственият начин от такава мътна гъста каша да се извади чист прозрачен мед е прекарването му през 70-80 микронен филтър с високо налягане. Машината за такова филтриране е скъпа и дори аз все още не съм си позволил да си я закупя. Другата необходима машина е ДЕКРИСТАЛИЗАТОР (5-6 хиляди лв.). Третата - помпа за мед (3-4 хиляди лв.). Допълнително - армирани маркучи, фитинги, специализирано помещение с мивка и под, който лесно се мие, специализирана ел. инсталация, хромникелови съдове, кофи, сита и други дреболии. Въобще тази гимнастика за вадене на мед посреством пресоване ще струва най-малкото 20 000 лева, а производителноста на труда ще е никаква. Ако на ден се извадят 200 кила мед от двама човека, това ще е чудо.

Всичко това го знам защото и в момента аз вадя такъв мед. Става въпрос за разпечатките, които ги прекарвам през автоматична восъчна преса (5-6 хил. лв.). Пресата работи много бавно и изисква един човек непрекъснато да се върти около нея. Втори човек прави останалите операции. Други двама работят на разпечатващата машина и на центрофугата. И ако тези на разпечатващата машина обработват по тон мед на смяна, другите на пресата едвам вадят по 100 kg. Забравих да кажа че и 2 восъкотопилки работят непрекъснато и не насмогват - в тях също се хаби много работно време по обслужването.

Ха-ха ..... а Василевса си мисли всичко това да го направи само с 1 канап.... Отдавна не съм се смял така, както в последните няколко дена.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цялото шоу в темата е не защото Василевса е некомпетентен - това е нормално за начинаещи пчелари, и никой не им се смее. Напротив - помагаме им. Цялото шоу е защото Василевса си е въобразил, че е най-умния на света, а на практика дори и не осъзнава колко е бос в теорията, а пък в практиката хич го няма. Станал пчелар с 1 кошер, 1 канап и 0 друго оборудване, и вече раздава акъли наляво и надясно кое как се прави.

"Специалист" по акари .....
    "Специалист" по японски кошери ....
    "Специалист" по роеве ....
    "Специалист" по хралупи ....
    "Специалист" по температурни режими в кошера ....
    "Специалист" по пчелната биология ....
    "Специалист" по вадене на мед с канап ....
    Пропуснах ли нещо?

Имаме си "специалист" по всичко, при това с невероятно самочувствие за собственото си величие. С минимални теоретични познания и без да има грам практически опит оспорва мнението на целия свят и цялата научна общност. Чак невероятно, че има такива хора, но явно това е факт.

Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Забравихте, че на никого не препоръчвам стандартната японска тръвна.
    Темата, както ни я натресохте /аз не съм я открил тази тема/, че имаме някаква идея, и предположение, за размножаването на акара в стандартен кошер, не се обсъжда.
    Не се коментира, че има пчелни семейства, които живеят в хралупи без лекарства, и без помощ на човека години наред, и се справят с акара добре.
    За този факт всички сте съгласни и има много примери.
    Да не сте търговци на восъчни основи, рамки и стандартни кошери? Затова ли ни нападате така?
    Слави, никой в тези над 90 страници от темата, не твърди, че пчелите не могат да съществуват в Японска тръвна. Просто тя не е подходяща за комерсиално пчеларство, каквото практикуват над 90% от пчеларите. Сега до колко е комфортно на пчелите в различните модели кошери, можем само да гадаем, но факт е че и в разборните кошери пчелите могат да се живеят добре и без намесата на човека и без третирания. Пчеларя се намесва в живота им, с идеята че им помага, доколко това наистина се случва, зависи от познанията на самия пчелар, а не от вида на сандъка. Съществото на спора в цялата тема е, че пчелите, не зависимо от сандъка в който са могат да се справят сами с акара, но това не е по термичен метод.

Страница 94 от 186 ПърваПърва ... 44849293949596104144 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •