Голямо оборудване, струнка, ножче и преса. огромно оборудване.
Голямо оборудване, струнка, ножче и преса. огромно оборудване.
Поредната демонстрация на НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, от която си личи че има само ТЕОРЕТИЗИРАНЕ и абсолютно никакъв ПРАКТИЧЕСКИ ОПИТ. Хайде направи го поне веднъж, и тогава разтягай локумите.
За тези които ще ме разберат (не за Василевса) искам да им кажа, че меда когато се вади с преса става МЪТЕН и КРИСТАЛИЗИРА буквално за 2-3 дена. Ако се остави в матураторите за една събота и неделя, в понеделник вече е кристализирал и ваденето му от матуратора е мисия невъзможна. Правил съм опити да го декристализирам в бурканче, за да видя дали ще се избистри посредством утаяване на микрочастиците восък. Резултата - НИКОГА НЕ СЕ ИЗБИСТРЯ.
Единственият начин от такава мътна гъста каша да се извади чист прозрачен мед е прекарването му през 70-80 микронен филтър с високо налягане. Машината за такова филтриране е скъпа и дори аз все още не съм си позволил да си я закупя. Другата необходима машина е ДЕКРИСТАЛИЗАТОР (5-6 хиляди лв.). Третата - помпа за мед (3-4 хиляди лв.). Допълнително - армирани маркучи, фитинги, специализирано помещение с мивка и под, който лесно се мие, специализирана ел. инсталация, хромникелови съдове, кофи, сита и други дреболии. Въобще тази гимнастика за вадене на мед посреством пресоване ще струва най-малкото 20 000 лева, а производителноста на труда ще е никаква. Ако на ден се извадят 200 кила мед от двама човека, това ще е чудо.
Всичко това го знам защото и в момента аз вадя такъв мед. Става въпрос за разпечатките, които ги прекарвам през автоматична восъчна преса (5-6 хил. лв.). Пресата работи много бавно и изисква един човек непрекъснато да се върти около нея. Втори човек прави останалите операции. Други двама работят на разпечатващата машина и на центрофугата. И ако тези на разпечатващата машина обработват по тон мед на смяна, другите на пресата едвам вадят по 100 kg. Забравих да кажа че и 2 восъкотопилки работят непрекъснато и не насмогват - в тях също се хаби много работно време по обслужването.
Ха-ха ..... а Василевса си мисли всичко това да го направи само с 1 канап.... Отдавна не съм се смял така, както в последните няколко дена.![]()
![]()
![]()
Цялото шоу в темата е не защото Василевса е некомпетентен - това е нормално за начинаещи пчелари, и никой не им се смее. Напротив - помагаме им. Цялото шоу е защото Василевса си е въобразил, че е най-умния на света, а на практика дори и не осъзнава колко е бос в теорията, а пък в практиката хич го няма. Станал пчелар с 1 кошер, 1 канап и 0 друго оборудване, и вече раздава акъли наляво и надясно кое как се прави.
"Специалист" по акари .....
"Специалист" по японски кошери ....
"Специалист" по роеве ....
"Специалист" по хралупи ....
"Специалист" по температурни режими в кошера ....
"Специалист" по пчелната биология ....
"Специалист" по вадене на мед с канап ....
Пропуснах ли нещо?
Имаме си "специалист" по всичко, при това с невероятно самочувствие за собственото си величие. С минимални теоретични познания и без да има грам практически опит оспорва мнението на целия свят и цялата научна общност. Чак невероятно, че има такива хора, но явно това е факт.
На всеки с по-голям стаж, а и не само, му се налагало да отстранява далаци пълни с мед, това ми е най-омразната операция. Отстраняването на пчелите е много трудно, първо режеш далака и естествено започва да тече мед, ръцете ти също стават медени , ако далака е голям и тежък,често се къса и мачка пчели, те стават агресивни .Не ми се мисли ако тази операция се извършва в безберитбен период.Матеев е прав.Тези кошери не стават за производство на голямо количество мед, а по-скоро няколко бройки за производство на далаци.
,
Извинявам се, че напрасках толкова постове един след друг, но използвам обедната почивка за развлечение във форума. Благодаря Василевсе.![]()
Слагам окончателен край на участието си в темата. Оставям ви да се къпете в комерсиалното си величие.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))