Ей момчета, никой не ми каза как се казва маточния феромон който майката отделя за да маркира яйцата си? Аз ви казах коя е жлезата, а вие хич не ми уважихте въпроса.
Ей момчета, никой не ми каза как се казва маточния феромон който майката отделя за да маркира яйцата си? Аз ви казах коя е жлезата, а вие хич не ми уважихте въпроса.
Много просто. Човечеца - японец ти го е показал по - горе. Той не прави отводки, но принципа е същия. Та: вземаш едно канапче, жица, тел, сезал или каквото там ти падне подобно на връв и започваш да го режеш. Срязваш го и след това частите ги поставяш коя къде ти падне из двора. След около месец ще имаш майки във всяко сандъче. Стига да е имало пило все пак.![]()
Размножителните феромони са свързани с така нареченото маточно вещество. То се отделя от горночелюстните (мандибулни) жлези на майката. Чрез храната, то се предава на пчелите -работнички. Те го улавят също така и с помощта на сенсилните (чувствителните) плаки разположени на антените им. Действието на маточното вещество е двoяко. Първо, то сигнализира на пчелите- работнички, че е налице майка в пчелното семейство. Освен това, попаднало чрез храната в организма на пчелите- работнички, то възпрепятства развитието на яйчниците на пчелите -работнички. В случай, че майката загине или спре да отделя маточно вещество, това стимулира пчелите да започнат да изграждат маточници, за да си произведат нова майка. В същото време и техните яйчници започват да се развиват и в случай, че не успеят да си произведат майка ,то те самите започват да снасят яйца. Такова семейство е обречено и става търтовка. Без помощта на пчеларя такова семейство загива.Според Марк Уинстън (2002) маточното вещество съдържа 9 компонента, които участват в привличането на пчелите -работнички към тяхната майка. Същият автор съобщава, че медоносните пчели и майките произвеждат и използват за различни цели спектър феромони с около 40 отделни съставки.
то нема прости ора вече има само такива дето не знаят де да търсят
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))