Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Аз лично няколко пъти съм се опитвал във форума да ви накарам да започнете да мислите за цената на труда като основен фактор за ниската икономическа ефективност на пчеларския бизнес. Вие обаче веднага започвате да ме нападате и да вадите вода от хиляда кладенеца. Същото е и когато заговоря за транспортни разходи или за инвестиции в машини и оборудване и т.н. Оставам с впечатление, че голяма част от пчеларите са с ниска икономическа грамотност, в резултат на което те НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ РАБОТЯТ КАТО РОБИ, при това НА ЗАГУБА. Правят си бакалски сметки или въобще не правят никакви сметки, но във форумите и в изказванията по медиите се правят на ВЕЛИКИ СПЕЦИАЛИСТИ. Става въпрос за изказванията на икономическа тематика. И резултата от всичко това не закъснява - цяла България вече си мисли, че бизнеса е ЛЕСЕН и СВРЪХПЕЧЕЛИВШ. Това подмамва нови рибки в този бизнес, които да попълват оределите редици на фалиралите стари. Съдбата на 90% от тези нови рибки е да напуснат сектора след 3-4 години, понасяйки огромни загуби от това тяхно грешно начинание.

В другите бизнеси това не е така. Хората там си работят по 8 часа на ден и си смятат труда по поне 5-6 лева на час, купуват си ДМА (машини и оборудване), смятат си реални транспортни разходи (заедно с амортизациите), смятат си режийни (разходи за администрация и управление), смятат си 1000 други присъщи разхода, и въпреки това им остава печалба от дейноста. В резултат на това другите бизнеси СА УСТОЙЧИВИ и търпят непрекъснато развитие. За разлика от тях пчеларския бизнес е НЕУСТОЙЧИВ и все още се намира в средновековието, и основната причина за това са самите пчелари.
Напълно споделям тия изводи! Всъщност като се замисли човек, ниската икономическа грамотност е логично явление, за което има ред обективни причини.
Първата и основна причина е общото ниско образователно ниво в бранша. Твърде малко са хората със среден и едър пчеларски бизнес, които да залагат на специализирано образование, икономически и управленски знания и постоянно следене на новостите в бранша с цел развитие и интензификация на дейността си.
Втората причина според мен е твърде големия традиционализъм в пчеларството. Поради многото малки пчелини, развивани като съботно-неделно занимание или дребен семеен бизнес, на пчеларството продължава да се гледа като на занаят, в който знанията, уменията и практиките се предават от поколение на поколение. В това по принцип няма лошо стига всяко следващо поколение да дава принадена стойност в тези знания и практики, вместо да се разчита само на "Ама дядо ми така го правеше".
Третата причина е раздробеността на сектора, липса на обединяваща организация, която да се грижи както за изграждане на правилните икономически стратегии за развитието на този под отрасъл, така и да подпомага пчеларите в тяхното не само специализирано, но и икономическо образоване.
В този ред на мисли не би било лошо КБП с помощта на икономисти и пчелари да изготви една брошура, в която да се опита да остойности всички дейности в пчеларството, отчитайки и всички разходи, за които пише по-горе Матеев.
Това ще накара както МЗХ, така и самите пчелари и търговци да се замислят за реалните цени на меда и другите пчеларски продукти.