Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 78 от 186 ПърваПърва ... 2868767778798088128178 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 771 до 780 от общо 1859
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    не но да попитам на тия японските кошери теснили са им отворите и ако може снимка на един японски
    Това само василевса може да ти го каже. Той е по тази система. Ако е така добър би трябвало да ти отговори.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Аз на твое място не бих възлагал чак толкова големи надежди за намирането на "Светия граал". Всъщност ситуацията е точно обратната.
    Там където съществуват самостоятелни диви популации пчели, те представляват реликви от едно друго време и човек с право би очаквал те да са много по-неприспособени към съвременните вируси, бактерии и нозематоза, и от където в една такава среда те вече сами не биха били способни да се справят с акарите.

Необходимите инструменти за оцеляване на пчелите в дивата природа са:
    - известна степен на ройливост (единствения начин за естествено размножаване)
    - ниска гъстота на пчелни семейства за площ ( предимно вертикално предаване на патогени и паразити. Всеки паразит, който убива гостоприемника си е обречен да загине, тъй като най-вероятно няма да намери друг гостоприемник, на който да се прехвърли)
    - ограничен годишен цикъл на отглеждане на пило и търтеии ( вероятно по-късно започване с яйцеснасянето през пролетта и по-рано прекратяване на есен; самоограничаване на пилото и прекратяване на отглеждането на търтеи след първата главна паша - плодника се задръства с мед); ограничена пчелна популация през цялата година (липса на период на интензвно отглеждане на пило, последвано от рязък спад) и поддържане на сравнително еднакво съотношение между пчели и акари
    -вероятно наличие на някакво VSH поведение и "пощене" на пчелите една друга от акари ( не е нужно да са силно изразени за да вършат работа при горните условия, затова и най-вероятно няма да бъдат силно изразени)
    -вероятна липса на феромонни атрактанти в работническото пило (къде причинени генетично, къде от недохранване; семействата, които са "магнит" за акари обикновенно са "млекарки", и обратното) и размножаване на акарите почти единствено в търтеевото пило ( което на практика почти липсва поради по-горните причини). Лично аз съм имал такова семейство.

За други не се сещам. Семейство от дива полулация пчели, пренесено в комерсиален пчелин, обикновенно започва да проявява здравословни проблеми (отчасти и заради известната степен на инбридинг) и се представя по-зле от средното ниво в това отношение от останалите. Избягал рояк от разборен кошер, заселил се в хралупа и оцелявал дълги години, когато бъде пренесен обратно в пчелина не се различава по нищо от останалите.
    vasilevsa прочети го този цитат за домашно, може само да ти е в полза.Успех!

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    не но да попитам на тия японските кошери теснили са им отворите и ако може снимка на един японски
    Виж какви малки пити, че то нищо не можеш да изкараш от това нещо. А каквото изкараш трябва да го мачкаш с крака и после да го цедиш.

Явно са малки отворите

Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Вие разбрахте ли по колко пити правят в японския кошер ?
    Знам ли и аз колко пити правят? Може би според пространството, но василевса вместо да отговаря на такива въпроси, тръгнал да бори акара. Не, че и това не е тема за разговор. Но той като се включи ще даде някакви данни.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Знам ли и аз колко пити правят? Може би според пространството, но василевса вместо да отговаря на такива въпроси, тръгнал да бори акара. Не, че и това не е тема за разговор. Но той като се включи ще даде някакви данни.
    Сигурно изобщо не става дума за акара, а за пчелната въшка. При превода са прецакали нещо и после се носи грешна информация. От Япония до Русия и после до България...знаеш ли колко загуби има.

Пчелна въшка(Braula coeca). Причинителят на браулозата (въшливостта) е малко насекомо с дължина почти 2 mm. Силно окосменото му тяло е с медночервеникав цвят. Движи се много енергично посредством 3 чифта крачка. Устройството на неговите устни органи е такова, че не му позволява да пробива хитинената обвивка на пчелите и да смуче хемолимфата им. Обикновено пчелната въшка се закрепва за гърдите на майката или на работничките, а понякога и на търтеите. Пчелната въшка е типичен сътрапезник на пчелите — консумира храната на майката и на пчелите. Това тя прави, като се залавя здраво със задните си крака за гърдите на майката, респ. работничката, а с предните дразни нейните устни органи до поява на капчица мед, която въшката изяжда. Без храна насекомото може да живее не повече от 6 часа.
    Размножаването на въшката става чрез яйца, които женската снася по капачетата на медовите килийки или в самите медови килийки. В дъното на тези ходове, дълги до 6 cm, личинката пашкулира и 21 дни след снасянето на яйцето се излюпва възрастно насекомо. Пчелната въшка не е в състояние да извърши пълния цикъл на своето развитие на други насекоми. Ето защо главен източник за разпространение на въшливостта са инвазираните пчели и пчелни семейства. Пчелната въшка, когато се размножава в голямо количество, силно безпокои отделните пчели, а майката намалява яйцеснасянето. В резултат на това опаразитените семейства се развиват бавно и заслабват.
    За борба срещу пчелната въшка се прилагат различни вещества—нафталин, камфор, тимол и др. Нафталинът в количество 5—10 g се разстила равномерно върху лист хартия, който надвечер се поставя на дъното на кошера и там престоява до сутринта. Падналите на дъното въшки се изгарят заедно с хартията. Засега като най-ефикасно средство срещу пчелната въшка се използува фенотиазинът. За целта в разпалена пушалка се поставят 2—3 е фенотиазин, завит в хартия, и през прелката на кошера се вкарват 15—20 струи дим, след което се преминава на друг кошер. По този начин с тази доза, като се опушват двукратно през няколко минути, може да бъдат третирани 2—3 кошера. Дъната на кошерите се изваждат на другия ден и падналите на тях пчелни въшки се унищожават. Наред с борбата срещу възрастния паразит трябва да се вземат мерки и за унищожаване на яйцата, личинките и какавидите на пчелната въшка. Това се постига чрез периодично (през три седмици) изрязване и унищожаване капачките на килийките на питите с медови запаси в семействата през пролетта до времето на главната беритба.
    Необходимо е също най-редовно почистване на дъната на кошерите от всякакви нечистотии и отпадъци от разпечатвания от пчелите мед.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    6 пити прави. Два корпуса са повече от 12 кг мед. отвора е 15 см на 0,7 см.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Виж каква е разликата между Braula Coeca и Varroa Destructor

Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Виж каква е разликата между Braula Coeca и Varroa Destructor

Не ме вълнуват въшки. Край по темата окончателно

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    То си е твое право. Аз просто казвам, че най-вероятно има грешка в превода и толкова.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Сега е момента да му разясниш на Дамянов какво имаш предвид. Той си мисли, че бъркаш акара с въшка.

Страница 78 от 186 ПърваПърва ... 2868767778798088128178 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •