Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 191

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Има обаче една уловка, която май никой не забелязва. Тази субсидия се предвижда само за ЗП, които садят "междинни медоносни култури", които са различни от рапицата и слънчогледа. Тази т.н. субсидия още не е факт и тя ще трябва да се нотифицира от ЕС но със сигурност тези култури няма да могат да носят печалба. Те ще са някакво междинно засаждане. Като се има в предвид, че тези култури ще могат да се отглеждат по времето след прибирането на житото и ще налагат обработки във време, когато се прибират пролетниците, то интереса към такъв вид субсидиране няма да е много голям. Още повече, че земеделеца ще трябва да отдели средства време и техника, разходите за които са съизмерими с т.н. субсидия. За мен това е малко прах в очите и на земеделци и на пчелари в предизборна обстановка. Всяка една субсидия, която е зле обмислена е неефективна и не води до реални резултати.

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Има обаче една уловка, която май никой не забелязва. Тази субсидия се предвижда само за ЗП, които садят "междинни медоносни култури", които са различни от рапицата и слънчогледа.
    Цитат:
    "МЗХ представи на Комитета по наблюдение и списък с медоносни растения, които са допустими за подпомагане по дейността:
    Списък с медоносни растения:
    Зърнено-бобови култури
    • Елда /гречка/ (Fagopyrum esculentum, Fagopyrum tartaricum)
    • Нахут (Cicer arietinum)

Маслодайни култури
    • Рицин (Ricinus communis)

• Рапица (Brassica napus)

• Слънчоглед (Helianthus annuus)

• Репко (Brassica rapa)"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Аз имам само един въпрос:
    Става дума и основна цел на тази субсидия е ПЧЕЛАТА. Някой пита ли тези идиоти, които реално отглеждат пчели - "Какво трябва да се направи и как трябва да се направи"
    Отново ще дадат едни допълнителни пари на арендаторите и отново ние ще гледаме тъпо от ъгъла. Земеделците реват и се чудят как да вземат още пари, а пчелите са просто още една пътечка.
    Сега най-много да раздадат едни пари на някои личности и ще видите каква тишина ще настъпи. Този филм сме го гледали и то тази година, просто някои не са се усетили, други не са наясно какво се случи и така...
    Запомнете ми думите!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
    Има обаче една уловка, която май никой не забелязва. Тази субсидия се предвижда само за ЗП, които садят "междинни медоносни култури", които са различни от рапицата и слънчогледа. Тази т.н. субсидия още не е факт и тя ще трябва да се нотифицира от ЕС но със сигурност тези култури няма да могат да носят печалба. Те ще са някакво междинно засаждане. Като се има в предвид, че тези култури ще могат да се отглеждат по времето след прибирането на житото и ще налагат обработки във време, когато се прибират пролетниците, то интереса към такъв вид субсидиране няма да е много голям. Още повече, че земеделеца ще трябва да отдели средства време и техника, разходите за които са съизмерими с т.н. субсидия. За мен това е малко прах в очите и на земеделци и на пчелари в предизборна обстановка. Всяка една субсидия, която е зле обмислена е неефективна и не води до реални резултати.
    Аз не виждам такова изискване за "междинна култура" в тази статия, а долу под статията са описани възможните за засяване медоноси за да се усвои субсидията и рапицата и слънчогледа си присъстват. Ако имаш оригинален документ дай линк.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •