Здравейте!
Изчетох темата най-прилежно (има няма за 1 седмица). Доста полезна информация, поне за мен. И понеже се сблъсквам с проблема "инвертиран сироп" за първи път, а и от едни изводи на г-н Матеев ми изникна въпросче искам да помоля за мнения по:
1. От кога да кога може да се дава инвертирания сироп? Имам в предвид дали мога октомври, ноември да давам, ще навредя ли на пчелите и дали ще го взимат. Понеже става дума за малки количества по 1-1,5кг на кошер мисля да взема "Апиинверт".
2. По горе г-н Матеев в един от изводите си пише, че количеството на зимните пчели зависи от яйценосната дейност на майката в периода 10 август-10-ти октомври. Навсякъде се казва, че подхранваме за увеличаване на снасянето до 10-15 септември, от което излиза, че губим почти цял месец за стимулиране на майката да снася. Какво трябва да правим в периода 10 септември-10 октомври за стимулиране, като даваме инвертиран сироп, а той не стимулира? Би трябвало пчелите точно от този период в най-голям % да са зимните пчели, а и живеещи най-дълго напролет и развиващи наново семейството.
Благодаря предварително.