Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 31 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 307
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Метро - захира на промоция 1,03лв
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ЗАХИРА е тръстикова захар. Аз обаче държа на цвекловата захар, а тя винаги е била по-скъпа от тръстиковата. Но дори и да е тръстикова - 1.03 е страхотна цена, и ако не бях си намерил цвеклова, щях да хукна към МЕТРО.
    Sweet Life в Метро беше на 0,98лв/кг(до днес, но може и утре да си е на същата цена)
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Sweet Life в Метро беше на 0,98лв/кг(до днес, но може и утре да си е на същата цена)
    утре съм там
    мерси колеги!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Sweet life каква е, тръстикова или цвеклова?

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Sweet life каква е, тръстикова или цвеклова?
    ДДСарска-цвеклова най-вероятно. На мен ми мирише на цвеклова (тихичко да не чуват)
    Ърнест Хемингуей

Потребител
    Регистриран
    27.05.2013
    Пчеларски район
    с.Брестово Ловешко
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    Ще споделя моя опит от практиката си, а не от чуто или прочетено. Най-добрата храна е бялата кристална захар, пречистена от всички боклуци при добиването и. Единственото предимство на кафявата захар е по-ниската и цена, но боклуците вътре задръстват храносмилателния тракт на пчелата, само през топлия сезон е подходящо да се храни, ако няма облитане става много лошо за семейството.
    Аз използвам изосуит от завода в Разград. На 25 кг. бяла захар смляна много финно, слагам 7-8 кг изосуит. Без никаква химия. Цена без конкуренция и качество е това въглехидратно тесто. Белтъчна храна им давам в дълбоки тави между кошерите пшенично или царевично брашно, на ден 200 семейства вдигат 1-2 кг. брашно.
    http://www.zoohraninvest.eu/new/inde...mid=80&lang=bg
    Това е сайта на Зоохранинвест, може да си купите аминокиселини - Лизин,Треонин,Метионин и витаминно-минерален прекис за бременни свине майки, това съм ползвал преди години. Химията която слагате не трябва да е повече от 0.25-0.30 %. Вече не слагам никаква химия, убедих се че пчелите предпочитат въглехидратната храна чиста.
    Химия може да сложите в тавите с брашното и ще видите разликата с друга тава където е само брашно. Някой колеги пишат че купешките питки пълни с витамини и минерали не са пипнати от пчелите, да, докато не изядат тяхната си храна и не настане глад ,може така да си остане.
    Здравей колега, вместо изосуит/фруктоза/ използвал ли си глюкоза/декстроза/на кристали пак в същите пропорции?

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    И аз да поделя резилтати от "варените питки" (справка от тази тема http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2014).

Не е грешка, резил и то голям. Варих и по двете рецепти, като даже сгъстявах повече. Стават много красиви и ароматни, НО:
    Много трудно се разточват в пликовете - късат се а сместа е ужасно лепкава.
    Сложих ги в кошерите. Вчера надигнах 3-4 табли да видя вземат ли ги пчелите. УЖАС! "Питките" са омекнали и вероятно изтекли. Добре че не ги слогих баш върху кълбата ами само леко да ги покриват. Верно топло беше тези дни и може и да са ги пренесли по питите, ама не ми се вярва.

Та така. Минавам пак на варианта месене с пудра.

Върти ми се обаче в главата и нещо друго. Помните ли едно време бялото сладко? Ето една проста рецепта за приготвянето му:

1500 гр.захар

500 мл глюкоза

3 пак.ванилия

• 1 Захарта се залива с 500 мл вода и се вари на силен огън 10 минути
    • 2 След това се прибавят глюкозата и варенето продължава до сгъстяване на сиропа
    • 3 Изсипва се в намокрена с вода тава, ароматизира се с ванилията (може да се ползват и 3-4 капки локумена есенция) и се охлажда до 40°С
    • 4 След това се бърка непрекъснато по посока на часовниковата стрелка, докато побелее и се сгъсти като тесто. Източник: "Българска национална кухня", Земиздат, София, 1978

Та идеята и въпросът ми е, дали тази рецепта (без ванилията и есенциите, разбира се), но с други добавки - витамини и прашец примерно, би била приложима за нашите цели?
    Апифонда изглежда точно като бяло сладко, Беефонда също...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Глюкозата ще направи тестото твърдо като захарно петле.
    Защо не сложиш една малка пластмасова чиния или не сложи тестото върху памучен плат? Нещо не ти харесва идеята или? Нямаш разстояние над рамките или...?
    Можеше просто да махнеш преградата на хранилката и да сложиш тестото в нея...пак щеше да е нещо.
    И на мен нещо не ми харесва найлона и ще правя варианта с хранилката.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ЗАХИРА е тръстикова захар. Аз обаче държа на цвекловата захар, а тя винаги е била по-скъпа от тръстиковата. Но дори и да е тръстикова - 1.03 е страхотна цена, и ако не бях си намерил цвеклова, щях да хукна към МЕТРО.
    Не знам дали е тръстикова или цвеклова, но през лятото на два пъти инвертирах такава захар /син пакет/ по един и същ начин и при едни и същи условия. Визуалния резултат бе различен. Изследвания на двете проби не съм давал. Първия инвертиран сироп бе с цвят на чист акациев мед, а втория с по-кафеникъв отенък като при сръбската захар. Двете партиди захар Захира бяха купени от едно и също място с разлика около месец. Вероятно под тази търговска марка пакетират различна захар.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Глюкозата ще направи тестото твърдо като захарно петле.
    Защо не сложиш една малка пластмасова чиния или не сложи тестото върху памучен плат? Нещо не ти харесва идеята или? Нямаш разстояние над рамките или...?
    Можеше просто да махнеш преградата на хранилката и да сложиш тестото в нея...пак щеше да е нещо.
    И на мен нещо не ми харесва найлона и ще правя варианта с хранилката.
    1. Аз пък съм фен на найлона. Даже не махам изядените пликове, а слагам над тях новите. Така пчелите имат вода от конденза по найлона.
    2. Нямам разстояние повече от 1см под таблите.
    3. Тука в Русе, днес може да е +20, а утре -20. Затова съм привърженик, храната да е директно над кълбото, а не в хранилката.
    4. По принцип бих хранил само с мед, но тази година нямам достатъчно.
    Георги Корчев се казвам
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Не знам дали е тръстикова или цвеклова, но през лятото на два пъти инвертирах такава захар /син пакет/ по един и същ начин и при едни и същи условия. Визуалния резултат бе различен. Изследвания на двете проби не съм давал. Първия инвертиран сироп бе с цвят на чист акациев мед, а втория с по-кафеникъв отенък като при сръбската захар. Двете партиди захар Захира бяха купени от едно и също място с разлика около месец. Вероятно под тази търговска марка пакетират различна захар.
    Нали доскоро работех в една верига та да ви кажа за захарите какво знам аз.
    Българска захар НЯМА!
    Вносителите вече са много, но най големите са Захарни заводи и Аграна.

Аграна - малко инфо от нета:
    "В началото на 2007 година AGRANA стъпи на българския пазар, създавайки АГРАНА България АД - съвместно акционерно дружество между АГРАНА Виена и Захарни Заводи АД, Г. Оряховица.
    След 2009 година АГРАНА България ЕАД оперира самостоятелно като дъщерна компания на АГРАНА Цукер Гмбх – Австрия и е търговска компания, дистрибутираща професионално захар, продукти за сладкарската промишленост (фондани и други), продукти за пчели (Apifonda) и е единствен вносител на продуктите на АГРАНА ГРУП за територията на България (Wiener Zucker). Компанията започва налагането на собствена марка захар ЗАХИРА в търговската мрежа на дребно."
    Повече инфо тук: http://www.agrana.bg/za-nas/istorija/

Аграна България, внася захар в 99% от случаите от производствата си в Румъния, Сърбия и Гърция.
    Освен собствените си разфасовки, продават и на местни пакетировачи, които купуват на тирове, като отстъпките за количества (1 или 10 тира, примерно), се движат между 0.5 и 3ст на кг захар.
    Георги Корчев се казвам

Страница 16 от 31 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •