Аз съм чел доста и продължавам да чета, стари нови всякакви литератури. Но ти го казах и преди казвам ти го и пак, гледах кошери 5 години (ПЕТ ГОДИНИ) преди да започва да изказвам мнения във форума. Не че не бях прочел много книги още в началото ама като нямаш опит просто не можеш да отсяваш. А ти гледаш един неразборен кошер от 3 месеца (въпреки че излъга че са три години), постоянно повтаряш за природното състояние на пчелите без да мислиш. Ще ми е много интересно ако догодина изкараш всичко на всичко 5 кила мед (ако изобщо изкараш) а другите около теб с ДБ и многокорпусни кошери по 15-20-30 кила дали ще си признаеш че си вярвал в глупости.
Един колега горе ти писа че пчелата се нагажда според обема и това е верния отговор. Пчелата не може да си издълбае хралупата, но може да си оформи гнездото със восъчните рамки. И когато обема е много по-голям от нуждите на семейството те си правят гнездо с форма на кълбо или сфера. Като достигнат стените на дупката вече се оформят според формата на дупката. Ако дупката е с форма на сърце ще се оформят като сърце, ако е като бъбрек ще са като бъбрек, ако е под формата на Бойнг 737 ще се оформят като Бойнг 737. И понеже е трудно да се скове кръгъл кошер, хората са започнали да ги правят четвъртити. И в продължение на около 200 години хиляди пчелари са пробвали най-различни форми и обеми и обемите които се ползват за кошер от който искаш да изкарваш мед не са 20X20см. още повече неразборен.
Отделно пчелата я е имало преди хората и тогава горите са били с доста по-дебели дървета. Прави, паднали всякакви. Опитай се да намериш някоя гора или лес в който да не се вижда човешка намеса и мери дупките които намериш да видиш дали ще са 20X20 или 50X50 или метър на метър или ще има всякакви обеми. Отделно в естественото състояние на пчелите е нямало акари, така че на тях изобщо не им се е налагало да се борят с тях. Говоря за обикновената медоносна пчела, която ти е в кошера.