
Първоначално публикувано от
Mateev
Искам да ви предупредя и за един ефект, който може да се получи ако използвате перки с голяма площ. При мене се получи и се чудя как да го намаля. Перките на големите ми двутонни казани са с голяма площ и при тръгване няма проблеми - развъртат се лесно, обаче при спиране се получава ефекта на инерцията - самият въртящ се сироп с неговата си маса продължава да върти перките, а те през червячния редуктор продължават да въртят мотора поне още 5-6 секунди след спирането му. Получава се едно страшно силно вибриране и тресене на мотора и редуктора. При предавка 40:1 вероятно се получават отромни сили на триене - представете си червяка обратно да върти оста с неговия си малък ъгъл. Получава се огромно натоварване и е въпрос на време да се износи и дори да се строши.
Та във връзка с това ако сега трябваше да конструирам нова бъркалка, бих направил перките подвижни. При загребване да се обръщат и да натискат, но при спиране да се сгъват и да не оказват никакво съпротивление на въртящата се огромна маса сироп. А за да има вертикално разбъркване бих направил планки по стените на съда, за да създават турболенции.