Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 40

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от manolibo Виж публикацията
    Здравейте на всички.Работя с фарар направих 5 късни отводки на по 8 междурамия с пчели като 4 бяха с пило и 4 с мед и пило.Майките бяха приети и започнаха да се развиват добре семействата .Третирах ги против акар.Стеснени с преградна дъска 4 рамки на 2 корпус и 4 на първи със стеснени входове и мишепредпазители подхранвах през ден със инвертиран сироп.В един момент две от отводките започнаха да отслабват видимо майките снасяха но пчелите намаляваха докато на единия кошер напълно не изчезна семейството а на другия останаха шепа пчели и майката която продължаваше да снася . Периода от видимото отслабване ди изчезването 2 седмици. Няма умрели пчели по дъното меда по рамките си стой няма мъртво пило или яйца нищо не е останало освен мед.Останалите отводтки се развиват нормално.Отбелязвам факта че пчелина е на открито няма дървета и има голямо наличие на пчелояди .Ако някой е имал подобни проблеми или има идеи на какво се дължи това ще се радвам да сподели .Благодаря.
    Тези отводки са ти направени с преобладаващо по - стари пчели, които са напуснали кошера или измрели от старост.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Тези отводки са ти направени с преобладаващо по - стари пчели, които са напуснали кошера или измрели от старост.
    Аз пък си мислех, че възрастта се отразява негативно върху мобилността. НО, нищо чудно да са били някакви бабички спринтьорки -тихом мълком със бастунчетата и.... дим да ги няма.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Аз пък си мислех, че възрастта се отразява негативно върху мобилността. НО, нищо чудно да са били някакви бабички спринтьорки -тихом мълком със бастунчетата и.... дим да ги няма.
    Абе Скутелаторче, защо ме дразниш? Ако е сформирал отводката с пити от края на кошера, които имат пчели, но са предимно стари(15-20 дневни). Младите са тук - там. Какво ще се получи след две седмици, както пише колегата? Половината се върнали, 1/3 примерно измрели и какво остава в кошера - майката, 20-на пчели, яйца в 20 - 30 килийки и калпавия акъл на пчеларя в петия ъгъл на кошера.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    А ти прочете ли че става въпрос за отводки с по 8 рамки с пило!
    Аз бих очаквал две седмици по-късно повечето пило да се е излюпило и отводката ДА ВРИ от пчели.

Много се кефя, когато пчеларите използват антропоморфизми за да дадат някакво обяснение на въпрос, чийто отговор не знаят.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А ти прочете ли че става въпрос за отводки с по 8 рамки с пило!
    Аз бих очаквал две седмици по-късно повечето пило да се е излюпило и отводката ДА ВРИ от пчели.

Много се кефя, когато пчеларите използват антропоморфизми за да дадат някакво обяснение на въпрос, чийто отговор не знаят.
    Очаквал си да ври, но не ври нали. Хайде сега помисли малко повече и може да ти дойде на ума, че съм прав. Ти пак си чакай да си ВРИ, но не кошера.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Четирите рамки с пило след 2 седмици би трябвало да дадат поне 8-10 междурамия с МЛАДИ пчели. Дори и да приемем, че всички стари са избягали, младите трябваше да си останат в кошера.

Разказания случай си е ЗАГАДКА, която няма логично обяснение от пчеларска гледна точка. Ако всичко това е точно така, както е разказано, кошерите наистина трябваше да врат от пчели. Тъй като няма доказателства за намесата на извънземни, склонен съм да си мисля, че нещо от първоначалния разказ не е точно така, както ни се разказва.

Случая си е за ДОСИЕТАТА Х и най-вероятно никога няма да разберем какво точно се е случило.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Ако мога да дам два варианта.Единия е,че пилото което се излюпва е пълно с акар и пчелите живеят много по малко,така че колкото по бързо измират толкова по малко пило гледат.Но в такъв случай би трябвало да се виждат обезкрилени пчели.Другия вариант е,че пчелоядите да са му разказали играта,имаше колега от форума кокто се беше оплакал.Лично аз забелязах при появяването на пчелоядите при мен,че 20 дена пчела не изхвърчаше от кошера,докато не се махнаха.Имах проблем само със стършилите.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако все пак искате да продължим обсъждането, трябва да се концентрираме върху следните въпроси:

1. Може ли млада пчела на 1-2 дена да лети?
    2. Ако може - какво би я накарало да излети от кошера преди 20-тия ден?
    3. Ако все пак е излетяла, какви причини биха я накарали да не се върне?

Най-важен е въпрос 1 - каква е най-ранната възраст на една пчела, при която тя може да започне да лети?

ПС: Все пак приемаме, че свидетелските показания за случая наистина са верни ....

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.05.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ако все пак искате да продължим обсъждането, трябва да се концентрираме върху следните въпроси:

1. Може ли млада пчела на 1-2 дена да лети?
    2. Ако може - какво би я накарало да излети от кошера преди 20-тия ден?
    3. Ако все пак е излетяла, какви причини биха я накарали да не се върне?

Най-важен е въпрос 1 - каква е най-ранната възраст на една пчела, при която тя може да започне да лети?
    Аз не мога да кажа разбира се защо, но разсъждавайки върху поставените въпроси, моите предположения са следните:

1.Няма логика да не може да лети младата пчела, а не го прави, защото инстинктите така й подсказват. Ти сам си казвал, че ако лишиш кошера от летящите пчели, по-младите ще заемат тяхното място и ще станат летящи. Друг е въпросът, че според теоретиците по-младите летящи пчели по-често не се връщат в кошера. Ако изтръскаш всички прели пред кошера, всички ще се върната, включително и еднодневните, даже и едноминутните.

2. Излетялата майка, най-вероятно ще повлече пчелите след себе си, но тук колегата казва, че в едното семейство майката е останала последна.

3. Не мога да си представя друга причина, освен заплаха от сигурна смърт на колонията.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Scutellator-че, помисли ли върху въпроса на колегата? Или ще чакаме проф. Вълчовски?

И този път не съм използвал антропоморфизъм.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •