В такъв случай не закачай семейството-не го разформировай.Пчелите чувстват сигурност,затова не са подгонили новата майка да осеменява....
Вчера го отварях и гледам има работеща майка, ама дали се е оплодила новата или е останала старата не знам. Юни смениха белязаната и новата съм забравил да е бележа и сега не разбрах какво стана, важно че работи и изглежда добре.
Ник,ако това се случи в началото на активния сезон,колко мед ще изкараш от въпросното семейство?
Една от причините да сменям майките през август е именно възможността за "поправителен".
Днес направих един бърз оглед.Най-слабата(септемврийска) отводка покрива плътно 5 междурамия.Другите са стеснени на по 7-8 междурамия.Отводките направени в началото на август с оплодени майки,може да се каже,че не са вече отводки,но и те са стеснени на 8 рамки.Медените венците видимо са удебелени,а пчелите са ниско.Крайните рамки са запечатани изцяло.Сториха ми се по агресивни от нормалното,може би заради ветреца,но пък затова вкарват прашец яко,като за последно.
Една от августовските отводки - 50 дена по-късно.
Другите са на същото положение. Позагладиха "косъма" след като взеха по някой литър инверт. С по две килограмови питки и са перескочили зимата. С по-ранно пролетно форсиране и закъсняла акация трябва да се класират с по някой кг. Е, ако е рекъл Началника!
Keep Walking...
Ако е рекъл Началникът и има рапица наоколо,тази млада майка ще иска цепене още преди акацията...
Аз си мисля,че моята септемврийска "отводка",ще пусне "северна" акация,а при теб не е необходимо акацията да закъснява.
В момента има 354 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 354 гост (и))