Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 192

Тема: ТИМОЛ

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Kiril8305 Виж публикацията
    ....Като се сетя от достата четения из форума до скоро бяхме готови да вземем библията в ръце и да се закълнем , че синдрома на празния кошер се дължи на употребата на синтетичните акарациди.
    Чак пък че те са били основната причина .... НО някои акарициди наистина влошават значително (други - по-малко) здравословното състояние и способността на пчелите да се справят с различни патогени. Тъй че определено могат да допринесат за превишаване на прага на поносимост, който би довел до смърт на смейството.

Минах и с ОК с напръсквамне с рецептата на Дони и пак не падна нищо за 2 дена по 1-2 акара на кошер. Минах отново контролно с пудра захар и не падна нито един акар. Не знам дали е възможно да има толкова малко акари?
    А наред с другите възможни обяснения, би могло и всички акари да са се намирали в пилото.
    Мен ако питаш, щом не се забелязват пчели с деформирани крила и семейството изглежда здраво и жизнено, независимо колко акари има по пчелите, има доста голям шанс то да оцелее. Истинския проблем са вирусите, които следват акарите (или алтернативно нозематозата) и щом едно семейство проявява симтоми на влошено здравословно състояние (дори и при ниски нива на акари), то ще му бъдат необходими допълнителни грижи за да му се повиши шанса за оцеляване (смяна на майката, допълнително третиране за акари/нозематоза, подмяна на всички пити......)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А наред с другите възможни обяснения, би могло и всички акари да са се намирали в пилото.
    Мен ако питаш, щом не се забелязват пчели с деформирани крила и семейството изглежда здраво и жизнено, независимо колко акари има по пчелите, има доста голям шанс то да оцелее. Истинския проблем са вирусите, които следват акарите (или алтернативно нозематозата) и щом едно семейство проявява симтоми на влошено здравословно състояние (дори и при ниски нива на акари), то ще му бъдат необходими допълнителни грижи за да му се повиши шанса за оцеляване (смяна на майката, допълнително третиране за акари/нозематоза, подмяна на всички пити......)
    Няма пчели с деформирани крила, няма пълзящи пчели по земята, нямам слаби семейства но по няколко акара от кошер да паднат ми е странно като знам миналата година какво беше.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    След като пилото падна от 5 рамки на 1 третирах отново с ОК с пулверизатор и вече има ефект паднаха по 100тина акара.

Наблюдател
    Регистриран
    20.08.2015
    Пчеларски район
    Плевенско
    През ноември пак ли ще третираш?

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.10.2010
    Пчеларски район
    Севлиевски
    Прочетох цялата тема ,но малко през ред ,та да попитам. На килограм инвертиран сироп се слага 0.17 -0.2 грама тимол - ок. Тимолът е на кристали, как да го разтвориме за да го прибавиме към сиропа.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от bat_minka Виж публикацията
    Прочетох цялата тема ,но малко през ред ,та да попитам. На килограм инвертиран сироп се слага 0.17 -0.2 грама тимол - ок. Тимолът е на кристали, как да го разтвориме за да го прибавиме към сиропа.
    В изопропилов алкохол, мисля, че беше 30г тимол в 5г изопропанол.
    0899946746 Поздрави, Емо.

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Подробното описание е в пост № 58 на Скутелатор, а ако нямаш необходимите съставки, в етилов спирт се разтваря в пропорция 1:1

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •