Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
Да но има и други условности:Фактора "Мъртва зона" тогава кълбото не се е захванало още в горния корпус и се случи продължително застудяване.Някой майки не спират толкова рано да снасят и продължават почти без прекъсване а при това положение също може да не се захванат в горния корпус с хранителни запаси,защото пчелите пилото си не изостават. Ако се позамисля още .ще изтъкна и други фактори но времето напредна и закъснявам за работа .Според мен верния вариант е рутиране на корпусите и разпечатване на рамките по етапно като според мен тая операция трябва на тоя етап от подготовката за зимата вече да стартирана.Успех на колегата Rosty_sz.
За мъртвата зона съм чувал, но не съм я виждал в действие и за мен това е мит. Кълбото не е толкова малко, че да остане само в зоната между двата корпуса, защото ако пчелите са толкова малко, щяха да зимуват на един корпус. Въобще зазимяването при нас се прави много често като за арктически студ, а тук рядко има повече от 3 поредни седмици истински студ, без топли дни.
Пчелите не си изоставят пилото, но половината от моите обикновено си остават на корпуса, на който са се зазимили и си пренасят меда от горния корпус около пилото когато времето позволи, а то позволява често.
Пчелите са по-добри синоптици не само от нас, ами и от Минчо Празников. Те не са заспали зимен сън, а напротив при всяко леко затопляне на времето се движат и си преподреждат запасите, ако самите запаси го позволяват и не са станали на камък. Слагал съм мед в хранилките и те си го вземат без проблем.
Пчелите немогат да местят прашеца и питите в кошера. Затова моята намеса е в тази посока, да премахна белите пити от средата на кошера към края и да сложа прашеца в обсега на кълбото.