Ако горните разсъждения са правилни, то тогава лесно можем да пресметнем колко прашец е необходим за създаването на 1 килограм пчели. Ами според мене 1 кг прашец създава да кажем 900 г пчели. Процесът на преобразуване е с много високо КПД, защото докато расте личинката, тя е запечатана. Няма къде да се изхвърлят неусвоените остатъци от храната. Каквото тегло е имало в килийката, точно толкова излиза от нея след излизането на пчелата. Остава само 1 люспица и нищо повече. Затова съм склонен да си мисля, че КПД-то на преобразованието ПРАШЕЦ-> ПЧЕЛА е над 90%.
Какво става с нектара (меда). Той е почти чиста форма на енергия, защото се усвоява от клетките на пчелата, те извършват някаква РАБОТА при която се отделя енергия най-вече под формата на топлина или механично движение, и отпадния продукт доколкото знам е вода, която се изхвърля от организма на пчелата. Клетката си остава СЪЩАТА.
Ако приемем, че прашеца на 100% се преобразува в пчели, а захарите в меда и нектара са 100% енергия, тогава може би ще намериш някаква логика за изчисления на база на измерванията в кошера. За меда и нектара приеми, че водата от тях се изпарява (изчезва), а захарите в тях на 100% се преобразуват в енергия, която мога да ти кажа колко е, ако се разровя във Wikipedia. Можем да се опитаме да сметнем и какво количество енергия губят в полет за 1 ден пчелите при слаба паша, средна паша и силна паша. През зимата сметките са още по-лесни. Там пък смятаме ватовете загуба от кошера при различно делта Т (температурна разлика).