Илиев ,спирам да те чета.Сега пък да мия рамките.Я кажи как става ,че май ще сменям поминъка.
![]()
Илиев ,спирам да те чета.Сега пък да мия рамките.Я кажи как става ,че май ще сменям поминъка.
![]()
Добре, бе не ги мий. Аз предпочитам да ги изплакна леко на чешмата, за да падне праха от тях, но всеки си решава, въпрос на хигиенични предразсъдъци може би. А и не съм едър пчеловладелец като теб все пак, че да ми трябват дни за тази операция.
А ти скоро с тия експерименти с газови оръжия против молци, може и да не можеш да ме четеш.![]()
Знае ли се .Нали писах -или аз ,или молците.Среден път няма.За сега аз водя.![]()
Преди време и аз опушвах със сяра има добър ефект, но трябва да го направиш добре. Направих си специална пушилка с двойно дъно от дебела ламарина с перфориран капак за да не се разпалва. С много сяра и изсъхнало дърво омесени и запалени с горелката, в затворено помещение. По 2 дена не можеше да се прогледне вътре а да не ти казвам после мирише 2 години не може да се проветри.
Вече 3та година навън под един навес където го бие вятъра само с покрив, магазините на комин с мрежа отдолу и отгоре. Проблеми никакви. До момента да имам 10тина рамки плодникови жертва само, но не ми се и свидят и без това се подменят на година стотици.
П.С. Забравих да кажа забавното. Пушилката имаше на дъното вентилатор от компютър с батерийка да вентилира нон стоп. Вентилатора се разтопи още на първото пускане))
Винаги може по-добре.
Сигурно някои се чудят защо правя дивотий ,а не ползвам съхранение на открито "комин".Помещението ми има три прозореца от трите страни с мрежа.Според посоката на вятъра ,на един или друг има по цял рояк пчели.Представям си какво ще е ако струпам 26 комина по 10 магазина и корпуси на открито.Да допълня ,че не връщам корпусите за почистване.Понеже все някъде ще се намери пролука ,не ми се мисли какво ще стане.Виждал съм нападение и не искам да виждам отново.
Има дейности при които не може да се спестява от мързел или нещо друго. Ако се случи да не мога да ги върна ги оставям в малки серии по надалеч от кошерите. Радват им се само първия ден после не им обръщат внимание.
Другата глупост за мен е да се слагат под кошера. Веднъж го тренирах това и на пролет жестоко съжалих. Най-голямата глупост е да гледаш даданблати и да вдигаш плодници за да вадиш магазини.
Винаги може по-добре.
Колега действам по абсолютно същия начин и съм доволен.Метода на "Бай Драган" е наистина хубав.Също бях скептичен първия път като ми го казаха,но така си съхраняват питите доста колеги,които познавам и които ги смятам за добри пчелари.И причините са точно ниските температури и течението,които са неблагоприятни за развитието на восъчния молец.И да допълня ,че също като теб минавам питите през чешмата,преди да ги сложа в кошерите.Но както казваш,споделяш опит,всеки си преценява как да действа.
Успех!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))