Илиев ,спирам да те чета.Сега пък да мия рамките.Я кажи как става ,че май ще сменям поминъка.
![]()
Добре, бе не ги мий. Аз предпочитам да ги изплакна леко на чешмата, за да падне праха от тях, но всеки си решава, въпрос на хигиенични предразсъдъци може би. А и не съм едър пчеловладелец като теб все пак, че да ми трябват дни за тази операция.
А ти скоро с тия експерименти с газови оръжия против молци, може и да не можеш да ме четеш.![]()
Знае ли се .Нали писах -или аз ,или молците.Среден път няма.За сега аз водя.![]()
Колега действам по абсолютно същия начин и съм доволен.Метода на "Бай Драган" е наистина хубав.Също бях скептичен първия път като ми го казаха,но така си съхраняват питите доста колеги,които познавам и които ги смятам за добри пчелари.И причините са точно ниските температури и течението,които са неблагоприятни за развитието на восъчния молец.И да допълня ,че също като теб минавам питите през чешмата,преди да ги сложа в кошерите.Но както казваш,споделяш опит,всеки си преценява как да действа.
Успех!
Преди 15-20 години, се чудихме на палачорството на един съсед, който си държеше магазините, наредени един върху друг, под една круша и не вземаше никакви мерки да ги предпази от молец. Ние ги опаковахме, слагахме ги в затворено помещение, опушвахме и напролет пак имахме поражения от молеца, а той моля ви се ги "хвърлил" под крушата и не му пука, защото баща му дето беше тогава на 90 г така ги съхранявал.
И както често става, вече 14-19 години ги съхраняваме по метода на Бай Драган, на когото се чудехме на акъла. Е променихме малко нещата, затваряме комина с мрежа отдолу и отгоре, има си покрив, да не вали вътре, но принципа е същият.
Молецът умира на температури под 10 градуса, не снася на течение и си търси уюта, който избягваме да му осигуряваме. За всеки случай палим под комина едно канче с малко сяра, и оставяме пушека да си върви през коминчето. Напролет питите се измиват, магазините също и останалото е работа на пчелите, в която се намесваме като запечатат меда в тях.![]()
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))