Добре че не си предизвикал нападения, пити не се оставят до кошерите. Не на вън няма да почистват пити а само ще взимат меда.
Добре че не си предизвикал нападения, пити не се оставят до кошерите. Не на вън няма да почистват пити а само ще взимат меда.
Всеки иска по мързеливия начин само,че има правила,които трябва да се спазват,защото рано или късно ще стане проблем.Както писа и колегата Nik_m буквално си имал късмет ,че не си предизвикал нападение ,както между твоите,така и от чужди пчели,че тогава оправията е много трудна.А питите където и да ги сложиш ВЪТРЕ в кошера те ще ги почистят.Тези манипулации ги прави сутрин или привечер когато няма интензивен летеж.И още нещо ,първо чети,питай и тогава прилагай на практика,а не обратно. Успех.![]()
Този пост е редактиран от IVO_3; 11.09.2015 в 07:25.
"Десет грама практика са повече от тонове теория".
Това с нападенията според мене е един доста пресилен пчеларски мит. Аз до онзи ден използвах външно хранене в хранилки, разположени в единия край на пчелините на 10-20 метра от кошерите, а някъде и по-близо. За целия период от време да съм имал не повече от 3-4 нападнати и унищожени кошери от общо 2200 по всички пчелини. При такъв малък процент съм склонен да си мисля, че едва ли външното хранене е основната причина за нападенията.
Според мене има и други фактори, които влияят на тези нападения. При мене например хранилките бяха жълти със сини или зелени поплавъци. Вписваха се в терена и изглеждаха като едни големи цветя. Поплавъците така бяха направени, щото пчелите не се мокреха като кацат по тях. Представляваха един сандвич от два вида фибран - единия с дебелина 10 mm, а другия - 5 мм. Помежду тях има опъната мрежа за комари. Пчелите кацат по мрежата и трябва да бръкнат с хоботчето си поне на 3 мм, за да достигнат сиропа. Това гарантира, че те ще останат сухи, и спокойно ще излетят без никой да им пречи.
Идеята проработи и нямах никакви проблеми. Благодарение на идеята и бързото зареждане на хранилките успях да реализирам технологията ВЪЗБУДИТЕЛНО ХРАНЕНЕ ВСЕКИ ДЕН сутринта, НО С МАЛКИ ДОЗИ.
![]()
А защо трябва да има болести ако си си свършил работата както трябва?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))