От късния слънчоглед напълниха по магазин,но плодниците ми изглеждат "леки".Имат на по 5-7 рамки с пило.Днес отделях магазините с плат и стеснявах.Ако вадя мед ще е в края на септември-ако ми оставят.....
От късния слънчоглед напълниха по магазин,но плодниците ми изглеждат "леки".Имат на по 5-7 рамки с пило.Днес отделях магазините с плат и стеснявах.Ако вадя мед ще е в края на септември-ако ми оставят.....
Точно така,става въпрос за Апимел Раковски
Отказах се да вадя,но спокойно можех да изкарам по магазин и след това да сипвам сироп.Имам нещо на ум за догодина.Иначе,къде свалят,къде запечатват,но ща не ща ще трябва да изкарам поне рамките с не запечатан мед,за да не вкисне през зимата.Ако имаш предвид,дали съм подхранвал медовиците-да ,но малко с рядък сироп-по 3-4 хранилки.
На 10ти септември имаше 5 пити с пило и меден венец, на 25ти ударно намаляло пилото само на 1 като останалите напълнени с мед незапечатан. Това на 1 кошер другите не съм ги ровил, ама ме притесни дали ще има къде да се хване кълбото. Предполагам е имало принос от дъждовете последно време а и прехвърляха от 1вия, иначе не съм ги хранил много няколко пъти с рядък сироп, по 1,5кг. захар на кошер се пада. Може би ще по изядат до зимата този незапечатания и ще се хванат там или ще се хванат на 1вия като захапят 2рия. Иначе на пчели много добре все млади се виждаха.
Не съм в този район, но положението при мен е същото. Пилото е слязло до три рамки. Открих няколко майки които са спрели да снасят (видях ги там са си). От 30.08 не съм хранел, а са вкарали 6-8 кг мед. а има и няколко първенци, които са запечатали цял корпус от летва до летва при положение, че бях оставил по 6 чисто празни тъмни пити в него, уж за снасяне. Дъжда не е валял не си спомням от кога. От както цъфна слънчогледа имаше две макс три превалявания тип препикаване. В последните дни гледам пак наводнения, потопи тука дори и не препръсква. От къде го вкараха тоя мед, кога успяха при този супер лек летеж как стана тоя номер, нямам никаква идея.
п.п. За следващите два дни го дават и тука мноооооого дъжд. Луда работа или ни дави или се цепи земята от суша.
Ходих в събота; пчелите вече са се само зазимили. Пилото само запечатано, една майка е изчезнала, млада юнска, кошера търтовка.
При мен пак са насадили рапица, ако всичко мине нормално зимата ще бера пак ядове пролетта.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))