Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 235

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от pchelata-Z Виж публикацията
    Здравейте, от доста време не съм писал нищо във форума.Но от известно време не съм посещавал "пчелина" и така. сега имам питане и ако някой е започнат с проблема , моля да сподели решението му. Преди месец извадих няколко пити от кошерите и ги "складирах". Но сега има проблем, питите са опаразитени от молец. Въпросът ми е има ли вариант питите да се обезпаразитят и да се изцентрофогират.Благодаря предварително.
    Зависи какви са пораженията и меда за какао ще го ползваш.Иначе центрофугираш и после ги слагал за 2-3 дни вьв фризер.
    "Десет грама практика са повече от тонове теория".

Потребител
    Регистриран
    27.10.2014
    Пчеларски район
    Югоизточен регион
    Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    Зависи какви са пораженията и меда за какао ще го ползваш.Иначе центрофугираш и после ги слагал за 2-3 дни вьв фризер.
    Идеално, значи има начин.А, предварително питите обезпаразитяват ли се по някакъв начин? Иначе медът ще е за консумация, няма да го изпилзвам за подхранване на пчели.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    Идеално, значи има начин.А, предварително питите обезпаразитяват ли се по някакъв начин? Иначе медът ще е за консумация, няма да го изпилзвам за подхранване на пчели.
    В темата 'неприятели за пчелите - там има за восьчният молец доста писано.

Потребител
    Регистриран
    27.10.2014
    Пчеларски район
    Югоизточен регион
    Цитат Първоначално публикувано от IVO_3 Виж публикацията
    В темата 'неприятели за пчелите - там има за восьчният молец доста писано.
    Много благодаря, за помощта. Сега ще намеря темата и ще я прочета.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Слагаш ги на някой силен кошер и ги чисти от молеца за няколко часа.
    Аз преди няколко дена прехвърлих на бързо комините и имаше няколко пити нападнати от молец. Сложих ги на 1 кошер и на другия деен нямаше и следа.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Аз преди няколко дена прехвърлих на бързо комините и имаше няколко пити нападнати от молец. Сложих ги на 1 кошер и на другия деен нямаше и следа.
    Имаш вече достатъчно практика за да знаеш кои пити няма да бъдат нападнати от молец. Като му дойде времето, ги трупаш на комин. Рисковите да си стоят по кошерите, докато е хубаво времето. Възползвай се максимално от предимствата на малкия размер
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Имаш вече достатъчно практика за да знаеш кои пити няма да бъдат нападнати от молец. Като му дойде времето, ги трупаш на комин. Рисковите да си стоят по кошерите, докато е хубаво времето. Възползвай се максимално от предимствата на малкия размер
    Направих го това, 6 комина от по 10 магазина са с рамки които нямат опасност да бъдат нападнати, за тях не се притеснявам. Последния комин е с рамки в които е гледано пилио и ги следя, но и при тях почти няма проблем.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.08.2015
    Пчеларски район
    град Белово - Пазарджик
    През 2012 г.имах неблагоразумието да преглеждам кошерите в условията на доста оскьдна паша и суша.Вадех по една пита от вьн за да освободят място,та по лесно да преглеждам другие пити.От извадените пити беше потекло мед по земята.След около час вече беше страшно:.Борба на прелките,около кошерите все едно излитат рояци,пчелите станаха агресивни.Тогава стесних входовете и започнах да прьскам с прьскачка с вода по кошери,зад кошери до вечерта, когато най-на края се укротиха.На другата сутрин отидох рано да няма пак проблем,но за щастие всичко беше нормално.Пьлен кошмар.Тааа.."Питай патило,а не старило".Митьт е разбит.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Напълно ви разбирам и сигурно сте прави, но е факт, че при мене нямаше нападения, още по-малко пък болести. При това говорим за широкомащабен експеримент на 22 пчелина.

Всичко зависи от теорията на вероятностите или с други думи - колко често се случва събитието НАПАДЕНИЕ и събитието ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА БОЛЕСТ. Вие си мислите, че е много често, а аз си мисля, че е много рядко. Та ето така се раждат пчеларските митове.

Само за пример:
    Аз всяка вечер си лягам много късно и преди да заспа се заглеждам в телевизора. Гледам Discovery и доста често попадам на филми за разследвания на самолетни катастрофи. Сигурно до момента съм изгледал поне 100 серии. Значи ли това, че не трябва да се качвам на самолет, след като съм видял ужаса на стотици катастрофи?

Ха сега да използваме малко математика. В България всяка една година от автомобилни катастрофи умират средно по 1000 човека. За 50 години са умрели 50 000 човека. За същия този период от време в България има не повече от 4-5 самолетни катастрофи с не повече от 1000 жертви.

Извод:

Полетът със самолет е 50 ПЪТИ ПО-БЕЗОПАСЕН отколкото возенето в лека кола. Ха-ха - всеки се вози в кола без да се замисля, но повечето хора ги е страх да летят със самолет.

Та същото е и с болестите по пчелите или с нападенията. Повечето пчелари робуват на пчеларски митове, но истината е, че никой не може да си извади ВЕРНИТЕ ЗАКЛЮЧЕНИЯ, докато не проучи РЕАЛНАТА СТАТИСТИКА !!! Аз не повярвах на тези митове и направих статистически експеримент - 2200 кошера * 40 дена = 88 000 външни хранения, като имам само 4 случая на кражби и 0 случая на болести. Изводите нека всеки да си ги направи сам за себе си.

И още нещо, което също произтича от теорията на вероятностите - 40 години пчеларстване с 10 кошера се равняват само на 2 месеца пчеларстване с 2200 кошера, като събитията с вероятностен характер като количество и сила са еднакви за двата случая. Мога да дам и обратния пример - 3 години с по средно 2000 кошера са еквивалентни като брой събития, които могат да се случат, на 660 години пчеларстване с 10 кошера.

Примерите, който ви ги дадох, всъщност са НАЧИН НА МИСЛЕНЕ, който много пъти ми е помагал през живота да вземам ПРАВИЛНИТЕ РЕШЕНИЯ. Това, че хората по принцип имат склонност да живеят в САМОЗАБЛУДИ, сигурно съм ви го казвал и друг път. Самозаблудите не са една или две - те масово се ширят сред всички хора, и на базата на тези самозаблуди хората масово вземат ГРЕШНИ РЕШЕНИЯ. Аз също живея в много самозаблуди, но поне го осъзнавам този факт, и непрекъснато полагам усилия да се оттърся поне от част от тях. Познаването на теорията на вероятностите ми помага, и именно поради тази причина аз много често виждам неща, които за останалите хора остават скрити.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    При вероятностите отговора много зависи от модела. При различни модели има и съвсем различни отговори. Кой модел е по-правилен е труден въпрос. Горния пример със самолетите е добър. Ако вземем за модел отношението на умрелите към бройка пътували не знам какво ще се получи. Примерно за Бг много по-малко се пътува със самолет отколкото с друг транспорт. Мене лично не ме е страх от самолет.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •