There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Иронията е неуместна. Научния експеримент включва и още един етап, който по разбираеми причини, не може да осъществи, а именно - нека в продължение на пет години, в един (минимум) щат земеделците напълно да прекратят пръскането с каквито и да е било препарати. Своевременно може и да отворят пунктове за залагания с вероятните резултати от изследването.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Един логичен въпрос: Явлението CCD никога ли не се проявява в планински пчелини, където на десетки километри няма ниви с някакви посеви и не се пръска или тори?
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
12065734_1042978302402790_1566411155356487653_n.jpg
Интересно ми е дали знаете каква е разликата в раудъп-а с който си пръскате тревата около кошерите, този от самолетите и този в ГМО културите.
Ако трябва да бъдем коректни - никаква!
Проблемът с ГМО е в това, че навлиза картел над семената и че си играят с нещо което разбират точно толкова, колкото и ДДТ преди години. Ще наблюдаваме същите фалити на фермери, каквито има сега в САЩ. Някои са толкова ограничени, че и да им го покажеш, пак няма да повярват, а други са в схемата и чакат с нетърпение да се случи.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Напротив. В случая не става въпрос за третиране с пестициди, а за третиране С МНОГО пестициди! Всеки, който е наясно със ситуацията по опрашване на боровинките и бостаните в САЩ или който си е направил труда да обърне внимание на стойностите на пестицидите знае за какво говоря. Не е никаква тайна, че НИКОЕ от семействата, предназначени да опрашват боровинките не се очаква да оцелее повече от 9 месеца след това.
Пестициди се използват вече повече от 50 години. Опита многократно е доказал, че те могат да причинят масова смъртност! Масови натравяния е имало и през 60-те, и през 70-те и през 80-те години на миналия век. За CCD, обаче за пръв път започва да се говори едва през 2000-години ( не че масови измирания със подобни симптоми не са били описани много преди изобретяването на първия пестицид).
Във Австралия се използват АБСОЛЮТНО същите пестициди и във почти същите мащаби както в САЩ. Някой досега да е чул за случай на CCD в Австралия?
Това че някой е способен на убийство, не го прави автоматично ВИНОВЕН в случай на такова. Или как повечето от вас биха обяснили периодичните появявания и заглъхвания на масова смъртност в цели райони? Как така смъртността и заболеваемостта в един район варира значително от година на година? - Нима арендаторите всяка година се наговарят повсевместно да ползват един и същи различен коктейл? Или пък как на един пчелар му загиват 98% от семействата, а на съседа, който е на 100-ина метра дори няма и 5%?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.
Понеделник, 28 Септември, 2015 10:02:58
„Морето завря от сафрид, цената му падна на 5 лв.” е челото на регионалното издание „Твоят ден”.
Пасажите се появили през последната седмица първо в района на Ахтопол и Приморско, после дошли и на север край Поморие и Несебър. Всяка вечер лодките се връщат натежали от улов, което свалило цената му, обясняват търговци.
Сафридът е стадна пасажна риба. Сребриста, с тъмнозеленикав синеещ се гръб. Голяма глава с уста с мощна челюст със ситни зъбки. На дължина най-често до 20 см и тегло 100 грама.
Различава се от средиземноморския сафрид по: по-големия брой и по-малките по размери костни шипчета покриващи страничната линия; по-късата странична линия, по-късите гръдни перки.
Разпространение: в Черно, Мраморно и Азовско море. Биология: морска, топлолюбива, пелагична, стадна риба. Живее до 15 години. Съзрява полово на 2 години.
По-ситните се хранят със зоопланктон, а едрите с рибки – хамсийки, ува, цаца.
Сафридът е любим обект за любителски морски риболов.
Най-атрактивен начин за улов на сафрид е на чепаре , като типичните сезони за това са май - юни и август – октомври.
Приготовлението на чепаре за сафрид е трудоемко занимание, за това по-вече от рибарите предпочитат да си купят от специализираните магазини, където разнообразието е наистина голямо. Но не трябва да се забравя, че най-резултатно е чепарето направено с мерак.
За съжаление в последните години сафрида рядко доближават брега, което прави улова от крайбрежните кейове и буни труден и колеблив, така че ако имате възможност се качвайте на лодката и търсете пасажите.
Сафрида не оставя следи в морето, затова за да го намерите трябва да сте въоръжени с търпение, по възможност фишфайндер и разбира се шесто чувство.
Пресният сафрид е истински деликатес. Както и да го приготвите – на скара, печен или пържен, ще оберете овациите на кулинарите.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))