Нанко от Троян съм и ще ти споделя моя опит.
Започнах преди две години 2013 с два кошера ДБ, които станаха 3. При правенето на третия сборна отводка от двата обърках и втория , но до есента всичко се оправи и изненада напролет имах един. До тук новобранска работа въпреки , че от 1992г. до 1998г. още като ученик съм трупал знания и опит и имах 6 семейства и имах не лоши добиви на мед, но така се стекоха нещата , че прекратих с годините опита се губи.
2014 започнах с един оцелял и три закупени отводки МК от ДБ извадих около 15 кг. мед . през зимата оцеляха всичките и тази година ги направих 10. Средния добив от 5 семейства е 20 кг. за годината и три силни отводки.
Моят съвет е да почнеш със 5-6 максимум 10 кошера да преминеш един пълен цикъл и чак тогава да прецениш ще става ли или не. Не се заблуждавай и не си прави сметки от сорта 100 кошера по средно 20 кг. мед 2 тона по 6 лв. на едро 12000,00лв. много добре изглежда нали, а като сметнеш разходите по около 50-70 лв. на семейство 5000 до 7000 лв. на година и първоначални и ежегодни инвестиции за инвентар сметката изглежда по друг начин. Вярвай ми смятал съм го и знам какво смятам защото съм счетоводител. Второ кошерите са жива стока и теориите не се сбъдват на практика защото има фактори на които не можеш да влияеш( примерно времето) и вместо 20 кг. може да са 10 кг. а разходите са същите.
А относно субсидиите не си мисли, че е като в старата приказка „ бодеш пръчка пиеш вино” в твоя случай „купувам кошери пари от субсидии бол и от продажба на мед още за две три години богат”. И аз искам така ама не баш така. За субсидиите ще се сблъскаш със държавната машина , която е като товарен влак и ако нямаш опит за работа със институции ще ти охладнее мерака много бързо. Вярвай ми работата ми е такава, че работя със доста държавни институции и всички работят еднакво.
Всичкото това нещо не ти го казвам за да се откаже напротив ако си решил го направи и ще се радвам да успееш защото и аз искам да достигна сериозна бройка пчелни семейства примерно над 100 , но според моите планове това ще се случи най-рано след 4-5 години. Има варианти за по бързо със кредит , но това ще е сигурен фалит със тежки последствия не само за мен а и за семейството.
Поздрави и успех Хр.Копанов