Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
...Аз бих поспорил по въпроса дали при слаб приток зреенето на меда пък не се извършва по "мързеливата" процедура, т.е. с големи интервали между различните фази на преработването на нектара в мед.
Медът се сгъстява по един единствен начин - ИЗПАРЯВАНЕ НА ВЛАГАТА ОТ НЕГО. За да се случи това, донесения от една пчела нектар (някъде около 40-60 mg) се приема на входа от 3-4 пчели, всяка от които го разпределя на още 3-4 малки капчици. Общо са около 10-15 капчици, всяка една около 3-4 mg. Тези капчици се разпределят по стените на килийките и там се оставят да изветряват (да се изпаряват). Дори и да не се появи нито една пчела, тези капчици постепенно ще изветреят (ще се сгъстят) и ще станат на мед, но с много висок процент на захароза. Младите пчели обаче си имат едно основно занимание - обикалят по тези капчици, гълтат ги и ги плюят отново на същото или на друго място. С това гълтане-плюене те добавят в меда инвертиращи ензими (инвертаза, диастаза и др.), минерали, витамини и т.н. Ако младите пчели са много, а меда за сгъстяване - малко, то тогава процеса на гълтане-плюене за всяка една капчица може да се случи до 200 пъти. Ако младите пчели са малко, а нектара е много, то тогава процеса на гълтане-плюене за всяка една капчица се случва само около 30-40 пъти. И в двата случая нектара става на мед, но в единия случай в него има повече захароза (лошо инвертиран), а в другия - по-малко (добре инвертиран).

Това на което му викате ЗРЕЕНЕ НА МЕДА всъщност е процес на гълтане-плюене, който протича с различна скорост съобразно количеството на младите пчели, количеството на нектара, влажноста в кошера и дебита на вентилацията. Алгоритъма за това зреене е усъвършенствуван от еволюцията милиони години. В този алгоритъм преобладава КАЧЕСТВОТО (добро инвертиране) освен ако няма някаква много силна паша - тогава надделява КОЛИЧЕСТВОТО за сметка на качеството (много мед, но лошо инвертиран).