Позволи ми и аз да не се съглася
https://www.youtube.com/watch?v=jDO_9Va2SuE
ИНДУСТРИАЛНОТО ПРОФЕСИОНАЛНО ПРОИЗВОДСТВО започва след 4 -та минута. Ако е това към което се стремим, мани бегай, няма нужда.
Позволи ми и аз да не се съглася
https://www.youtube.com/watch?v=jDO_9Va2SuE
ИНДУСТРИАЛНОТО ПРОФЕСИОНАЛНО ПРОИЗВОДСТВО започва след 4 -та минута. Ако е това към което се стремим, мани бегай, няма нужда.
Това трябва да го видят тези, които искат субсидия за пчелоопрашване. Защото ако наистина искат да получават точно толкова пари, колкото е реално свършената опрашителна дейност, рано или късно точно това ще им се наложи да правят и те.
Хората гледат пчелите ЗА ПАРИ и това е единственото, което тях ги интересува. Дори биха ги умъртвили, ако някой би им заплатил действието, както всъщност и правят ( е, не е като да убиеш човек я - голяма работа).
За непрофесионалния пчелар, всеки кошер му е едва ли не като собствено дете. Има една куца, крива, снасяща прошарено пило майка - с какво сърце да я убие! ; има един болен кошер, търтовка, останал с шепа пчели - как да отиде и да му драсне клечката!
Сантименталностите са полезни, но с мярка, защото отиваме пък в другата крайност.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Емоционално ви съчувствам и дори аз мисля същото като вас, но от друга страна давате ли си сметка колко животни са умрели, за да имате тази вечер мръвка на масата и мезе за ракията? Да публикувам ли и аз 10-20 клипа, в които да гледате как умират прасета, крави, пилета и какви ли не още други животни, докато блаженно замезвате с техните трупове?
Така е. Те и човека биха убили за пари, ако не стоеше заплаха от наказание. Във филма (цитирам по памет) "пчеларя" казва: ако видеше това дядо би се изумил и казал: "вие сте загубили чувсто към пчелите!"
И тука си много точен! Аз специално успях да го преодолея и сега бързо убивам майка, ако не я харесвам, разформировам кошер ако е слаб. Дано не стигна до другата крайност (като на филма). Надявам се да не стане
Иван Хаджийски в "Бит и душевност на Българина" (193? година) пише (цитирам по памет):
За еснафа всичко е безкрайно ценно. Той няма истинска мярка за ценност. Идете и гледайте какво прави един еснаф при пожар. Влиза и взема първото скъсано чердже, което види пред очите си, защото е ценно. Накрая истинските и ценни неща изгарят! Това е обяснението за забравените и изгорели деца при пожар. Всичко е толкова ценно, защото е придобивано дълги години с много труд и лишения.
Сигурно Хаджийски е писал това като е гледал някой пчелар любител.
Августовска отводка с оплодена майка от 29.08.2015г
Остана да кажеш че е стартирала от една рамка с няколко пчели.
Да, тръгна от два търтея, но докато разбера кой е обърнал резбата виж какво стана
Датата е написана. Отводките са правени на по 3-4 рамки люпещо се пило + още толкова рамки стръскани само с млада пчела + майка + пити с прашец и мед.
В неделя или понеделник ще ти кача отводки от края на май!
Не ощетяваш ли много други семейства в тоя критичен момент? Аз също направих няколко малки отводки края на август но с малко пчели. Идеята беше да зазимя няколко скоро оплодени майки.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))