Аз също работя с Лангстрот и за миг не съм си помислял да се върна към ДБ. Навремето имах само ДБ, но не бях напълно удовлетворен - все нещо не се получаваше - най-вече или плодника няма да стигне и семейството ще се рои или на есен няма достатъчно място за мед в него (нали все още има пило). И започнах да еспериментирам с други сестеми - 12 ДБ, лежак, "многокорпусен" лежак с дб рамки (поредния пчеласки патент), ЛР, Фарар ( вече имах и ДБ и ЛР едновременно, в продължение на няколко години, бях преценил че ДБ-лата заминава за печката, но ми се искаше да мога да оползотворя магазинните рамки. Тогава още смятах че Фарара ще да е още по-гъвкава и универсална система от ЛР)
Към момента с Ланстрота пчеларствам по технология горе-долу като на тръвна ( разликата е, че кошерите периодично се нуждаят от третиране, а понякога - и от подхранване). А най-важната от всички операции е смяната на майката.
Във времето, когато се интересувах от мед, технологията не беше много по-различна, с тази разлика, че беше изключително ВАЖНО най-отгоре на кошера по ВСЯКО ВРЕМЕ [през периода на некрароотдлеляне -Май-Август ] да присъства поне един празен корпус (застраховка). Когато семейството се разшири с корпус, той остава там целогодишно. Отнемането на корпуси ставаше само по две причини - за центофугиране (след което се връщат обратно кой от където е) и за бракуване/претопяване.

поредния пчеласки патент), ЛР, Фарар ( вече имах и ДБ и ЛР едновременно, в продължение на няколко години, бях преценил че ДБ-лата заминава за печката, но ми се искаше да мога да оползотворя магазинните рамки. Тогава още смятах че Фарара ще да е още по-гъвкава и универсална система от ЛР)
Цитат

Тази зима ще си стегна 5 или повече кошера за точка 2.