Восъкоотделянето и строежът на питите от пчелите зависят тясно от постъпването в кошера на пресен нектар и прашец. Ако няма паша, пчелите не отделят восък. Наличието на запечатан мед в питите не оказва забележимо влияние върху
восъкоотделянето. Колкото по-обилен е притокът на нектар и прашец в кошера, толкова повече восък се отделя от пчелите. Тази своеобразна особеност на пчелите да отделят восък и да строят пити само при паша се е изработила исторически като едно от приспособленията, насочени към икономия на медовите запаси, натрупани в гнездото. Пчелното семейство изразходва много храна за отделяне на восък по време на паша и не допуска такъв разход, когато пашата е преминала и пчелите трябва да се хранят с натрупаните медови запаси. Автор: Боян Първулов Иванов
Използвах цитата на г-н Боян Иванов просто да затвърдя написаното от мен,а то е ,че наличието на паша е водещото и задължително условие за градене на пити,и конкретния случай с колегата marianski е точно такъв според мен.И моля да не ми правите характеристики ,че реагирам първосигнално и не знам смисъла на някои думи,тъй като не ме познавате.
И не видях къде си противореча в краткия и лаконичен пост,дори напротив.