Тази година за първи път работих с 8 рамкови ДБ, дали заради системата или както казва колегата Ангел Йосифов ниските нощни температури, но доста майки се качиха в магазините (10 и 12 рамковите се превърнаха в отводки или бяха слаби така че не мога да направя сравнение) и беше проблемно ваденето на меда с пчелогонки. Сега на слънчогледа всичко си дойде на място и вече се работи много лесно, НО трябва да имаш повече налични магазини. Чудно ми е как при корпусните системи се въртят само корпуси без да се пипат рамките - аз при това положение ДБ не го барам...
Да плодника си остава отгоре и се слагат и магазини при нужда а майката остава ограничена в корпуса. На теория си мисля че ползите биха били следните:
-на пролет антироево, голям обем
-на есен хранителна подставка, автоматично подхранване
-зимата дълбоко дъно
-зимуване на дб рамка
-по лесно ограничаване на майката за пашите спрямо чист дб.
Разбира се всичко за мотите условия, стационарно с 2 главни паши кориандър и слънчоглед с малко рапица и без акация.
Относно работата на есен от един месец не съм ги отварял нито давал капка сироп хванах се с базата и нямам никакво време. Преди 3,4 дена проверих няколко и установих, че въобще не съм им липсвал.
Винаги може по-добре.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))