Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 33 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 327
    Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Ок.Плодниците не съм ги пипал,с малки изключения, и за сега са добре заредени.А този слънчоглед не е много и е дребен,но ...страх лозе пази!Реших да питам.

Ливадния явно червенее на всякъде . Предполагам се дължи на детелината . В равнините части където пашата е само ливадна добивите са слабички , по-слаби от миналата година . За сметка на това в гората се сдобихме с много акация и още по - много манов мед средно 35-40 кг от семейство общо което за региона е доста добър добив за стационарен пчелин .Говоря главно за Кюстендилско . Маната е нож с две остриета особенно за новосъздадените отводки които са се запасили изцяло с мана , така че внимавайте как ще зазимите !!!
    Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Страшни разбойнически групи плячкосват наред. Отглеждам престъпници. Слабите отводки, на по 2-3 рамки едвам удържат фронта. По-слабите - не успяват. Слаб/силен кошер - няма значение, нападат се поголовно. Направо не знам какво да ги правя, стесних всички входове до минимум. Преместих най-слабите отводки извън пчелина, на около 200 метра от него, чудя се колко време ще им трябва да ги надушат и ликвидират. Майките вътре едвам оцеляват и няма никакво пило, а подхранването направо ги унищожава, защото веднага налитат натрапници. Вчера валя, днес само се мръщи, но така или иначе всичко е изгоряло.
    Христо Йорданов

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Ristis Виж публикацията
    Страшни разбойнически групи плячкосват наред. Отглеждам престъпници. Слабите отводки, на по 2-3 рамки едвам удържат фронта. По-слабите - не успяват. Слаб/силен кошер - няма значение, нападат се поголовно. Направо не знам какво да ги правя, стесних всички входове до минимум. Преместих най-слабите отводки извън пчелина, на около 200 метра от него, чудя се колко време ще им трябва да ги надушат и ликвидират. Майките вътре едвам оцеляват и няма никакво пило, а подхранването направо ги унищожава, защото веднага налитат натрапници. Вчера валя, днес само се мръщи, но така или иначе всичко е изгоряло.
    При мен това се случва след 25 август.Това ми е най гадния период ,когато мразя и пчелите и пчеларството.През целият септември не пипам нищо и пак се нападат.По някога нафтата помага.Мажа отпред ,от страни ,от всякъде.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    При мен това се случва след 25 август.Това ми е най гадния период ,когато мразя и пчелите и пчеларството.През целият септември не пипам нищо и пак се нападат.По някога нафтата помага.Мажа отпред ,от страни ,от всякъде.
    Аз мисля да пробвам, с поилки тип обърната кофа,поставени на десеттина метра от кошерите, в които да слагам подсладена вода с малко тимол, за да не вкисва. Така поилките ще привличат крадците и те няма да се завират в по-слабите кошери.

Засега е само идея, която не съм пробвал.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Аз мисля да пробвам, с поилки тип обърната кофа,поставени на десеттина метра от кошерите, в които да слагам подсладена вода с малко тимол, за да не вкисва. Така поилките ще привличат крадците и те няма да се завират в по-слабите кошери.

Незнам.Дано да се получи.Само да не ги активираш повече.Внимателно.По една лопата съм събирал от най- силните семейства.Това жертви пред кошера.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията

По-добре да е на 100-ина, така ще имитираш паша иначе ще предизвикаш нападения, особенно и с тази миризма на тимол. Недостатъкът е че ще отнеме време на разузнавачките да намерят източника, после няма проблем.
    Единственото разрешение на проблема с нападенията е пчела, която умее да си охранява входа (ще ти е полезно и за в бъдеще). Недостатъкът е че тези пчели обикновенно също са крадливи (повече от това с което сте свикнали). А най-лошата комбинация е крадлива пчела, която пък не умее да си защитава гнездото - тогава настава сеч.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    А има ли значение разстоянието между кошерите и ако го увелича, дали няма да намаля кражбите?
    Друг проблем са хранилките - използвам милерови или табли с отвор в средата и отгоре обикновени пластмасови. И при двата вида, ако рамките не са под отворите на хранилката (за милеровата трябва да са поставени всички рамки в кошера), остава непокрит част от отвора на хранилката от другата страна на преградната дъска. Това допълнително улеснява натрапниците, които като преминат входа, имат директен достъп до сиропа...
    Христо Йорданов

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Ristis Виж публикацията
    А има ли значение разстоянието между кошерите и ако го увелича, дали няма да намаля кражбите?
    Друг проблем са хранилките - използвам милерови или табли с отвор в средата и отгоре обикновени пластмасови. И при двата вида, ако рамките не са под отворите на хранилката (за милеровата трябва да са поставени всички рамки в кошера), остава непокрит част от отвора на хранилката от другата страна на преградната дъска. Това допълнително улеснява натрапниците, които като преминат входа, имат директен достъп до сиропа...
    Направи си нови отвори с една бургия и си примести хранилките отгоре семействата,в момента наистина създаваш предпоставка за кражби.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    По-добре да е на 100-ина, така ще имитираш паша иначе ще предизвикаш нападения, особенно и с тази миризма на тимол. Недостатъкът е че ще отнеме време на разузнавачките да намерят източника, после няма проблем.
    Прав си, че по-далече си е по-сигурно, но логиката ми е, че крадците нападат привлечени от миризмата на мед в другите кошери, ако има постоянна залъгалка, която да ги тегли към себе си, еднакво далече от всички кошери, не биха рискували да минават през охраната, дори и тя да е слаба. Освен това кражба би предизвикала една капка сироп върху някой кошер, но една кофа далече от него няма как да насочи крадците в някаква друга посока.
    И пак казвам не съм пробвал да правя това, да не се подведе някой. Просто разсъждавам.

Страница 19 от 33 ПърваПърва ... 9171819202129 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •