Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 47 от 121 ПърваПърва ... 3745464748495797 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 461 до 470 от общо 1210
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    @Матееев

Много ми стана любопитно какво има в папката "Вождове"
    В папката "Вождове" има всякаква информация за старите пчеларски вождове и за техните организации. Става въпрос за лични досиета с хиляди снимки, счетоводни и всякакви други документи, копия на папките от съда, в който са регистрирани техните организации, данни от всякакви публични регистри, имотно състояние от имотния регистър - въобще всякаква информация, до която човек може да се добере, ако се поразтърси тук-там.

Обикновенно се започва с имотния регистър. Само по двете имена на даден човек и по неговия град в 99.9% от случаите от имотния регистър еднозначно се идентифицира неговото ЕГН. След това се прави справка за имотите му в цялата страна. Освен за имотите се получава информация и за всички направени ипотеки през целия му живот, като по това се ориентираш колко и какви кредити има този човек.

Та знаейки вече ЕГН-то, веднага може да се направи справка в Търговския регистър и в регистърая БУЛСТАТ, от които се вади една камара полезна информация за имена, адреси, телефони, фирми, годишни финансови отчети, как изглежда подписа му и т.н. и т.н. След това се проверяват съдебните регистри. След това се търси в Интернет - ще останете учудени колко много информация може да се намери в интернет за всеки един човек, включая и снимки.

Наблюдател
    Регистриран
    12.06.2014
    Пчеларски район
    общ. Чипровци, обл. Мон
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Никога не съм казвал, че съм доволен. Миналата година обстоятелствата ме принудиха да храня през октомври. Въпреки многото критики от ваша страна, семействата ми презимуваха успешно. След това описах във форума, че късното хранене е безопасно, ако се прави с инвертиран сироп. Никога обаче не съм казвал, че съм доволен от това, което се случи. С молба да не преиначаваш истината и преди да кажеш поредната измислица, много внимателно провери какви са фактите.
    Извинявам се ако е прозвучало като преиначаване на истината. Просто съм останал с такова впечатление /спомен/ от публикацията ти. Даже си мислех и аз да пробвам тази година. Още веднъж извинения.

Автор
    Регистриран
    07.10.2010
    Пчеларски район
    ДОБРИЧКА
    Матеев по добре дай на пчелите инвентирания октомври ще си го сложат точно до кълбото сега е рано за него в момента им прави сироп да ги стимолираш да снася повече майката

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Пробвах да давам късно сироп и съм със смесени чувства. От една страна пчелата се стимулира и видимо майката не забавя ход, но това е добре само ако има прашец до късно(както миналата година). Но ако няма прашец, вителогенина(протеина) се изчерпва и зазимяваш слаба пчела. Най-неприятно беше, че някои семейства слагаха сиропа в крайните пити и ако не го запечатат...Tова означава, че трябва да пренареждам гнездото, което си е допълнителна работа за мен и стрес за пчелата в най-лошия момент.
    Може би външните хранилки са по-подходящи за късно подхранване, но все още не съм сигурен.

Отглеждаме пчели от 101 източника и зазимяването на всички по един модел не би трябвало да се случва.
    Тук Дони трябва да каже, но доколкото помня при сравняване на италианка и карника разликата в подготовката за зимата беше до около месец (при еднакви условия). Тоест, карниката се подготва преди италианката и майката снася по-малко с цел да запази семейството при тежка зима. Италианката забавя ход, но много по-късно и ако изобщо спре да снася, то това е за много кратък период. Обяснявам: Пилото в студените месеци повишава консумацията на мед ДВОЙНО, а това означава 2 пъти повече влага в кошера, а да не говорим, че зимната пчела се изтощава допълнително и качеството на отгледаното пило е много ниско. Тоест, това пило не си заслужава както и да го погледнеш.
    Влага + подходяща температура + "болест" = честито!
    Пример: Измръзнало пило + влага + подходяща температура + гнилец = честито! Половината сезон замина в борба за оцеляване.

При мен работи следния компромисен вариант:
    Давам зимния сироп преди 15 Авг и искам да е запечатан възможно най-скоро.
    След това продължавам с подхранването до 15 сеп, но само на външна хранилка.
    Около коледа пълня хранилките догоре със суха захар.
    Сухата захар трябва да изкара поне до 15 Фев и дори след това. Зависи от зимата и силата на семейството.
    На 15 Фев слагам външните хранилки с 2:1 сироп (захар:вода)
    Около 15 Март започвам с вътрешните хранилки 2:1 сироп, но само там където са изяли сухата захар. Пробвам ги с примерно 200мл, а не им пълня хранилките догоре.

Това е моят вариант и казвам само какво работи при мен. Всеки си има глава и джоб.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    01.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    След като набързо проучих пазара на всички видове сироп, които се продават в България, стигнах до извода, че и тази година искам или не - сам ще си правя сиропа. Възникнаха следните проблеми:
    1. На българския производител ХМФ-то е много високо. Дори и да преглътна ХМФ=25, пак от завода ми казаха, че за 1 ТИР ще им трябват поне 10 дена време, за да го инвертират.
    2. Тогава реших да си купя Апиинверт, и звъннах на вносителя, но при него се оказа, че няма наличен на склад. Чакали някакви вагони да пристигнат, но пак говорим за отлагане с 10-15 дена.
    3. Тогава реших спешно сам да си организирам инвертирането. За да става бързо обаче се нуждаех от машини с по-голяма вместимост. Звъннах на Светльо Гендов, който предлага такива машини във форума, като поисках да си купя 2 бр. 600-литрови бъркалки с водна риза и нагревател. Оказа се, че няма налични и трябва да се произведат. Тука също ми казаха, че ще стане след около 10 дена.

Ха сега де.Тази година отново съм в патова ситуация, и май отново ще се наложи хранене през септември или октомври .....
    Така и така ще храниш късно... заложи на вариант №3. Хем ще знаеш какво си произвел, хем ще си подготвен за догодина... а ако пък имаш излишъци, ето ти една нова пазарна ниша

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Точно на вариант 3 заложих, но не точно на 3, а на 3а. Разрових се в интернет и си намерих на изгодна цена хромникелови съдове втора ръка по 1.5 тона. Съдовете са с двойна риза и са предназначени за направата на сладолед. Като параметри обаче са идеални за направата на инвертиран захарен сироп. Имат си мотор с редуктор и перка, която се върти бавно. Ако вместо охлаждаща течност във водната риза пусна да циркулира гореща вода и ето ти готово отопление до каквато си искам температура.

На практика (и според снимките) съдовете изглеждат идеално. Имат си всичко необходимо - капаци, кранчета и т.н. Всичко е от хромникел, но най-интересното е цената - според мене е много изгодна предвид вместимоста, качествата на съдовете и наличните екстри.

Та както казва поговорката - "Който търси - намира". Просто трябва да е малко по-упорит.

ПС: Засега ще запазя в тайна откъде ще си ги купувам тези съдове, за да не ги грабне някой преди мене. След като си купя 2 бройки, ще ви кажа източника.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    .... Обяснявам: Пилото в студените месеци повишава консумацията на мед ДВОЙНО, а това означава 2 пъти повече влага в кошера, а да не говорим, че зимната пчела се изтощава допълнително и качеството на отгледаното пило е много ниско. Тоест, това пило не си заслужава както и да го погледнеш.
    Влага + подходяща температура + "болест" = честито!
    Пример: Измръзнало пило + влага + подходяща температура + гнилец = честито! Половината сезон замина в борба за оцеляване.

....
    Всъщност малък участък пило ( дори и да са 10-на килийки, колкото да се поддържа висока температурата в гнездото) през зимния период може да бъде повече от полза, отколкото във вреда. Повечето паразити (вкл. вируси и нозема) се активират при ниска телесна температура, когато тялото на пчелата е по-податливо. От друга страна, поддържането на по-ниска температура в центъра на зимното кълбо през периода без пило, носи по-голям риск при резки застудявания и докато кълбото започне да генерира повече топлина за да компенсира, част от пчелите премръзват (макар и с части от градуса). От там нататък, нозематозата не им мърда.

Всъщност, проблема с болестите през зимно-пролетния период е до голяма степен свързан с неспособността на семейството да си преценя възможностите и обстоятелствата или както някой друг би се изразил - да "шофира с несъобразена скорост".
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Всъщност малък участък пило ( дори и да са 10-на килийки, колкото да се поддържа висока температурата в гнездото) през зимния период може да бъде повече от полза, отколкото във вреда. Повечето паразити (вкл. вируси и нозема) се активират при ниска телесна температура, когато тялото на пчелата е по-податливо. От друга страна, поддържането на по-ниска температура в центъра на зимното кълбо през периода без пило, носи по-голям риск при резки застудявания и докато кълбото започне да генерира повече топлина за да компенсира, част от пчелите премръзват (макар и с части от градуса). От там нататък, нозематозата не им мърда.

Всъщност, проблема с болестите през зимно-пролетния период е до голяма степен свързан с неспособността на семейството да си преценя възможностите и обстоятелствата или както някой друг би се изразил - да "шофира с несъобразена скорост".
    А ако кошера изкуствено се подгрява, като критерий за регулиране е оптималната температура на кълбото?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Пчелите ще си помислят, че е пролет и ще започнат интензивно да отглеждат пило, а много пчели отивайки за храна примерно, ще загинат в снега. Ще си изразходват протеиновите запаси и на пролет ще са слаби.

Протезите трудно вършат работа при пчелите.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Пчелите ще си помислят, че е пролет и ще започнат интензивно да отглеждат пило, а много пчели отивайки за храна примерно, ще загинат в снега. Ще си изразходват протеиновите запаси и на пролет ще са слаби.

Протезите трудно вършат работа при пчелите.
    Да поясним. При нашите климатични условия няма нужда от подгряване през цялата зима. Говорим именно за моменти на рязко застудяване или през нощите на ранната пролет, когато имаме големи разлики между дневните и нощните температури, запасите от храна са намалели, а искаме повече пило. Стремим се все пак температура на въздуха, който влиза в кошера да не е по-висока от 6-8гр.
    По принцип питането ми е ако все пак се прави подгряване, кой ктитерий е по-подходящ - температурата на входящия в кошера въздух или тази в кълбото? Или нещо трето?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Страница 47 от 121 ПърваПърва ... 3745464748495797 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •