Чак в Германия не съм звънял, защото доставката пак щеше да ми отнеме поне 2 седмици. В общия случай аз разсъждавах така - при повече от половин милион кошера в България необходимоста от сироп за есенно подхранване е някъде около 5 000 тона сироп. От него нека да приемем, че само 10% се купува от пчеларите и пак това прави 500 тона. При това положение при 4-5 дистрибутора в България би трябвало всеки един от тях да има на склад поне по 100 тона (5 ТИР-а). Така са ми и казвали при разговор с тях. Цитирам - "Ние купуваме с вагони и във всеки един момент от време имаме по няколко на склад". И това са ми го казвали по-дребни дистрибутори, а не фирма с мащабите на Аграна, която на ден сигурно продава по 10-20 ТИР-а с нещо си.
Разбирате ли - нелогично е такъв масов артикул да няма складови наличности, особенно в сезона на най-голямото търсене. Със захарта нали е нещо подобно, но там винаги има в наличност. Там 1 ТИР с цвеклова захар мога да си го уредя от сега за след 5 минути и ако парите са ми в джоба - да го натоваря след 10 минути.
ПС: Живеем в пазарна икономика, която вече ни е разглезила. Отдавна сме свикнали когато решим да купуваме нещо, то да се намира в най-близкия магазин до нас, или ако това не е така, тогава да можем да си го купим от интернет с доставка от днес за утре. Това с планирането на доставките с един месец предварение остана в миналото. Нека да планират доставчиците - това им е работата. Аз съм клиент и си искам стоката от днес за утре. И ако някой я няма, просто го сменям и си търся друг доставчик. Трагедията в случая не е, че се издъни един доставчик - такива като него пазарната икономика трябва да ги затрие. Трагедията е, че се издъниха цяла една група от доставчици, обслужващи цял един цял бранш. Тъпо е - искам да дам на някого 20-30 хиляди лева, но никой не иска да ги вземе. Именно това никак не се връзва със здравата логика.

Цитат