Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 42 от 121 ПърваПърва ... 3240414243445292 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 411 до 420 от общо 1210
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен

Помпа за сироп

Какъв тип помпа може да се ползва за подхранване на сиропа имате ли представа. Помпа за гъсти течности, перисталтична помпа или нещо друго. Имам предвид не преточване от бидон в бидон, а за подаване по маркуч до кошера. Да издържа за кратко на налягането при затворено положение на крана при местене от кошер на кошер.
    Винаги може по-добре.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Какъв тип помпа може да се ползва за подхранване на сиропа имате ли представа. Помпа за гъсти течности, перисталтична помпа или нещо друго. Имам предвид не преточване от бидон в бидон, а за подаване по маркуч до кошера. Да издържа за кратко на налягането при затворено положение на крана при местене от кошер на кошер.
    И аз съм се замислял по този въпрос и винаги съм стигал до доста мощни и скъпи помпи, които искат и 220V за захранване. Ако съда със сиропа обаче е достатъчно здрав и се затваря херметично, мисля, че и едно компресорче за гуми на 12V ще свърши работа. Смятам, че 3-4 атм налягане на въздуха ще са достатъчни да изтласкат сиропа през маркуча. На теб и без това не ти трябва голям дебит.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Заслужил Автор
    Регистриран
    08.02.2014
    коя захар е по добра рафинираната или нерафинираната за подхранване имали значение за пчелите

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Варненски
    Ако можеш да вдигнеш бидона нат нивото на кошерите си решаваш проблема.
    Ако двама човека имат по една идея и нея споделят ще си останат само с нея но ако си я споделят и двамата ще имат по две.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Максим Тодоров Виж публикацията
    Ако можеш да вдигнеш бидона нат нивото на кошерите си решаваш проблема.
    Това не е вярно. Ако сиропа е гъст (70%), денивелация от 3 метра въобще не помага. Това е пробвано. Дори пробвахме да сложим гофриран армиран маркуч с голямо сечение (2 цола). Резултата е почти никакъв. Тече изключително бавно. За 1 тон бидон трябва да се чака няколко часа (на минута изтичат само по 2-3 литра).

Не става и с обикновенна помпа. При малко сечение (1 цол) дебита е нищожен и помпата прегрява за по малко от 1 минута време. Единственото разрешение при студен сироп 70% е специализирана помпа за мед (аз ползвам на Lyson) и голямо сечение на маркуча (2 цола).

При рядък сироп (50%) става с всякакви помпи и с маркуч 1 цол. Въпреки това помпите силно се натоварват и започват да прегряват след 4-5 минути работа.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от nyanakiev Виж публикацията
    коя захар е по добра рафинираната или нерафинираната за подхранване имали значение за пчелите
    Нерафинираната е по-добра при похранване през пролетта, лятото и есента. Съдържа голямо количество витамини, минерали и дори протеини, които са полезни за пчелите. За зимно подхранване не става, защото несмлените остатъци задръстват храносмилателния тракт на пчелите, а те не могат да излязат навън от кошера да се изходят.

Ако наистина имаш достъп до нерафинирана захар, кажи от къде я вземаш и по каква цена. Би трябвало да е по-евтина от рафинираната захар, а в същото време е по-полезна за пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това не е вярно. Ако сиропа е гъст (70%), денивелация от 3 метра въобще не помага. Това е пробвано. Дори пробвахме да сложим гофриран армиран маркуч с голямо сечение (2 цола). Резултата е почти никакъв. Тече изключително бавно. За 1 тон бидон трябва да се чака няколко часа (на минута изтичат само по 2-3 литра).
    Значи сиропа веднага след инвертирането му е най добре веднага да се налее в подходящи за носене съдове, а не да се съхранява в разни бидони?

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията

С перисталтична помпа може и кал да пренасяш. Тя е по-добра от всички други, но зависи на каква цена ще я намериш.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    С перисталтична помпа може и кал да пренасяш. Тя е по-добра от всички други, но зависи на каква цена ще я намериш.
    Тя има още едно предимство - с нея лесно се дозира. Малките - за захранване на един кошер са евтини.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Благодаря на отзовалите се. Относно бидона под налягане да кажа, че го имам и работи надеждно с компресор вече 2 години, но наред с многото предимства има един основен недостатък. Металния капак тежи над 10 килограма и ми писна да го вдигам и завъртам гайки. Има снимки в темата за подхранване със захарен сироп отпреди година мисля.
    Питах в тази тема защото е по-актуална в момента пък и за инвертирания може да се ползва помпа. Освен това при варианта с помпата подхранването би се свело до натискането на един бутон и може да се ползва всеки един бидон без модификация.
    В презентацията на момчето което работи в Парадайс хъни от Плевен (имаше и статия във вестник Пчели) той казва, че хранят с помпа има и снимка на помпата във вестника, но не казва каква и какъв тип е помпата.
    Аз досега със сироп над 50% захар не съм хранил и най-вероятно няма и никога да храня затова помпа за сироп 1:1 ме устройва. Моите разсъждения са, че помпата трябва или да е някаква със сложна електроника, която следи налягането и при затваряне на крана се спира автоматично и поддържа еднакво налягане (най-вероятно и доста скъпа) или перисталтична.
    Исках да знам какви помпи използват професионалните пчелари по принцип. Би трябвало да са изпитани във времето.
    Винаги може по-добре.

Страница 42 от 121 ПърваПърва ... 3240414243445292 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •