Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 16 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 153
    Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    От пресъхнал материал, изработен посред лято? И с толкоз чепове? Който иска да пробва.
    Цитат Първоначално публикувано от galin79 Виж публикацията
    малко по добри снимки
    Добре изглежда наистина, но слагай повече винтове - на плодника са по три винта на страница, горе долу по винт на дъска. Ако бяха чисти дъски - добре, но колегата Йорданов е прав - сух материал с чепове може да цъфне тук-там след година-две и затова - повечко винтове.

Друг коментар относно первазите - задължително е да са лепени, но ако искаш да постигнеш висш пилотаж - скоси ги от горната страна, така че водата да се оттича и ги вкопай леко в корпуса. Ирачка е, но си гарантираш сух кошер при дъжд под 45 градуса. Толкова от мен - любител ентусиаст.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от BateMisho Виж публикацията

Друг коментар относно первазите - задължително е да са лепени, но ако искаш да постигнеш висш пилотаж - скоси ги от горната страна, така че водата да се оттича и ги вкопай леко в корпуса. Ирачка е, но си гарантираш сух кошер при дъжд под 45 градуса. Толкова от мен - любител ентусиаст.
    Включително и затова казах, че вторият е много по-зле от първия. Скосени, вкопани, лепени, заковани и 3-4 мм луфт да влиза корпуса отдолу. Иначе - срам за майстора и по-добре без тях.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от BateMisho Виж публикацията
    Добре изглежда наистина, но слагай повече винтове - на плодника са по три винта на страница, горе долу по винт на дъска. Ако бяха чисти дъски - добре, но колегата Йорданов е прав - сух материал с чепове може да цъфне тук-там след година-две и затова - повечко винтове.

винтовете са вярно 3 но от другата страна има още 2 между тях та фактически са 5 за лайсните съм съгласен то още много неща може да се направят много по добре но иска време и играчка за толкова пари толкова мерси и жив и здрав

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Включително и затова казах, че вторият е много по-зле от първия. Скосени, вкопани, лепени, заковани и 3-4 мм луфт да влиза корпуса отдолу. Иначе - срам за майстора и по-добре без тях.
    за луфта го има точно 3-4 мм и сантиметър потъва на долу към плодника

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    Лайсните са коригирани вече със скосен и шлайфан ръб и както казах винтовете са по 3 от пред и по два между тях общо 5 на страна или 20 винта на сандък по големите чепове ако има почнах да ги обработвам с лепило после шлайфане и се получи доста добре отворен съм за още критики и предложения живи и здрави на всички

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Лайсните са коригирани вече със скосен и шлайфан ръб и както казах винтовете са по 3 от пред и по два между тях общо 5 на страна или 20 винта на сандък по големите чепове ако има почнах да ги обработвам с лепило после шлайфане и се получи доста добре отворен съм за още критики и предложения живи и здрави на всички
    Използвай повече винтове. При мен всеки ламел е хванат с 2 винта на страна. Използвам 3х50мм, общо около 40 винта на корпус. Разпробиват се дупките първо, после се пълнят с лепило и накрая се завива винта. Винтовете ги вкарвам 0.5-1мм в дървото и отгоре дупката се запушва с лепило. Страхотна играчка е, но всички кошери които досега съм виждал, се прецакват първо на винтовете. Влиза вода и започва да гние дървото точно там където трябва да бъде най-здраво. След това или по същото време започват проблемите с фалца и первазите.
    Някои използват силикон или вазелин за дупките на винтовете, но според мен с лепилото става по-добре.
    Определено някой пчелар ще ти оцени допълнителния труд.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    мерси много за съвета аз ползвам винтове 4х40 и 4х50 по три от пред и 2 отзад на другата между тях по 5 на ъгъл може и да ги увелича жив и здрав

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    мерси много за съвета аз ползвам винтове 4х40 и 4х50 по три от пред и 2 отзад на другата между тях по 5 на ъгъл може и да ги увелича жив и здрав
    Пробвай с 3х50 и ако не ти хареса, винаги можеш да ги смениш. Според мен ще ти струва горе-долу същото като 4х50, защото винтовете се продават на кг, а после ги обръщат в брой/кутия.
    Забравих да кажа, че разпробивам с 2.5мм за метал(дълго). Де факто се въртим около кошера двама човека.
    Първият прави дупките с дрелка. Втория нанася лепилото. Първия слага винтовете в дупките. Втория ги завива с винтоверт. Първия носи нов корпус. И така стават много бързо и малко прилича на поточна линия на автомобилна фабрика.
    Трябва да направя една въртяща се маса, но не съм стигнал до там
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.06.2015
    мерси много за съветите ще пробвам и с 3х50 аз също обмислям въртяща се маса но не ги разпробивам направо ги завивам ако някое се прасне обработвам с лепило и малко ситни стърготини и после шлайфане става добре

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    На това му се вика изпипан детайл.Браво!Не знам що се сетих за вица,дето полицаите завиват крушка!По темата,аз използвам 4х60,като тези на края са на 1см от ръба.

Страница 8 от 16 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •