За начало това е решението.
За начало това е решението.
Аз лично нямам наблюдения меда да не иска да излиза от питите, а на този етап вече няма и как да проверя(всички основи са ми пластмасови ) и центрофугата се върти на MAX. Та в тоя ред на мисли предложението на tsc1 е адекватно, макар и по-трудоемко. От друга страна, не е речено, че трябва да се вземе труда на пчеличките на 100%. Оставете нещичко и за тях, а те ще ви се отблагодарят на следващото вадене на меда.![]()
Има и други варианти,помислете малко.Старите рамки се късат по трудно защото са залепени на страничните рамки,а може и по нови да слагате,но задължително между пласмасовите,ако се скъса някоя от центробежната сила да не накъса следващите.
Въпреки скромния си опит, ще си позволя да споделя моята технология с пластмасовите основи. За сега ми дава доста поводи за гордост с резултата. Та взимам отпечатката като вадя мед, стопявам я и с една четка за боядисване мажа бургаските основи. Получава се лек восъчен филм с аромат на мед и супер бързо за моите стандарти пчелите се мятат на основите и ги изграждат. Така намирам и приложение за досега неизползваната от мен отпечатка.
Дано да ви е полезно!
Хахаха, Барабанчик, развесели ме и в момента се хиля на глас.. На втора страница в темата все още стои първото ми мнение в този форум, а сякаш беше вчера... Поздрави и успех ти желая!
Между другото, към оня момент в упътването на Бургазлии не се споменаваше за силикон![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Покрай многото хвалби за пластмасовите основи да кажа малко и за проблемите, които лека полека започнаха да се появяват:
1. При разпечатване на питите с мед на разпечатваща машина, изградения восък има склонност на някои места да се отлепя от пластмасовата основа (става въпрос за бургаските). Не се получава масово, но процента е доста по-висок отколкото е при другите пити с восъчна основа, а това е дразнещо. Налага се в кошерите да връщаме за облизване частично повредени пити, които не се знае дали ще бъдат възстановени пълноценно. Това ще го разбера догодина.
2. Молеца прогризва бургаските основи без проблеми. Ако това са пити с восъчни основи, семействата обикновенно ги поправят. При бургаските пластмасови основи самите основи трябва да се изхвърлят и да се сложат нови, защото пчелите отказват да ремонтират прогризаните участъци и по питата се появяват големи язви около всяка една малка дупчица.
3. Когато дадена пита с бъргаска основа е за претопяване поради големи повреди по нея, не смея да я сложа във восъкотопилката, защото се поврежда. Практикувам изстъргване на восъка със шпакла, но това води до затлачване на килийките с каша от пило, восък, перга или каквото там друго е имало по тези килийки. Връщам ги обратно в семействата за ремонт, но все още не знам дали пчелите наистина са в състояние да ремонтират затлачени килийки.
Като цяло проблемните пити с бургаски основи са малко като процент от всичките, но влагането на допълнителен труд по тяхното почистване или ремонт си е дразнещо и неприятно занимание. От друга страна проблемни пити има и при тези с восъни основи, така че не знам дали самият факт на пластмасовите основи подобрява или влошава нещата, които така или иначе като статистика се случват при работа с пчелните пити.
Няма никакви проблеми при изграждането на такива участъци, но държа да отбележа, че причина за това е работата на разпечатващата машина.
Това наистина е така, появяват се празни участъци, но хубавото е, че тези участъци пчелите не ги запълват с търтееви килийки (както става при питите с восъчни основи). През пролетта на 2013 година сигнализирах за проблема на Николай Христов( това е производителя) и разбрах, че ползва термоформовъчна пластмаса с дебелина 25 микрона. Малко след това ( може би месец ) ми изпрати мостри направени с лист дебел 32 микрона. Разликата беше осезаема дори на пипане. От тогава съм изградил около 1500 основи и до днес този дефект още не се е проявил. На изложението в Плевен 2015 си поговорихме отново по този проблем и Христов ме увери, че по-дебели листи няма как да се ползват, тъй като се нарушава технологията на производство. Та това е максималната дебелина. От тук нататък ще се ползват еднократно (ако и тези ги яде молеца)![]()
Пчелите почистват всичко до пластмаса и изграждат питите много по-бързо от първия път, но повредените (надупчени от молеца) участъци, отново остават не изградени.
Няма нищо идеално на тоя свят, но както някой във форума се бе изразил : "Дори Бургаските основи да се използват еднократно пак е по-изгодно!"![]()
След сезона 2015 г : Семейства изградили по един корпус с тези пластикови плодникови основи, сложили в тях добре прероботин сироп за зима, но,,,,Покрай многото хвалби за пластмасовите основи да кажа малко и за проблемите, които лека полека започнаха да се появяват...
Един пчелар кой работи по европейски програми /става вопрос за програма *Млад фермер*/, в едно клипче казва - "ДВА семейства работят половин година да обслужат тези 500 кошера, втора половина години почиваме, затова не искам повече увеличавам брой семейства, а идвам някаде да повече науча за тоз занаят".
Така и с тези основи /става вопрос за плодникови/ - един куп играчки с градеж во втория корпус, разширяването, всяка седмични преглиди и рядовно изрязване на заложени маточници (ооснови работят като преградна табла) и т,н,т,
Моя извод: ЗА ПЛОДНИКОВИ ОСНОВИ - НЕ ЗАСЛУЖАВАТ.
Колеги, а какво става с ръбовете когато разпечатваш със ел. нож.Има ли проблеми благодаря ви.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))