След всичко написано до момента вече е време да спомена за НАЙ-ГОЛЯМАТА ПЧЕЛАРСКА ГРЕШКА, която я допускат всички начинаещи пчелари. Ха-ха .... същата грешка я допуснах и аз, и това забави развитието ми с цяла една година.
Та в какво се състои грешката?
Ами младите пчелари искат в рамките на първата и втората година от пчеларстването си едновременно да получават както мед, така и в същото време интензивно да увеличават бройката на семействата си. Двете стратегии обаче са несъвместими една с друга, и опитите за тяхното съвместяване водят до плачевни резултати, а именно:
1. Нищожни количества получен мед (под 5 кг. на кошер)
2. Бавна скорост на нарастване на пчелните семейства (максимум удвояване за един сезон)
3. Влизане в зимата със слаби семейства, което причинява висока зимна смъртност и на практика обрича на провал и следващия сезон.
Ако пчеларя твърдо реши, че първата и втората година не го интересува получаването на мед и прашец, през тези две години той е в състояние да увеличи броя на семействата си минимум 9 ПЪТИ, а при хубави години дори 16 ПЪТИ, и пак в зимата да влиза със силни семейства. Аз допуснах тази грешка и за първите 2 години увеличих семействата си само 4 пъти, а количествата получен мед бяха мизерни.