Ха-ха ...... тука навлязохме в зоната на здрача. Казах неща, които може би не трябваше да ги казвам, защото противоречат на всеобщо приетите пчеларски практики. В обяснението ми за логиката на всичко това може би ще откриеш някакви неточни моменти, но в крайния резултат такива няма, защото всичко това е ПРОВЕРЕНО НА ПРАКТИКА.
Ето една снимка, за да се накефиш:
Има и доста други моменти в закостенелите пчеларски практики, които аз лично (и здравата логика) ги отричаме, но това не означава, че не са верни. Например всеобщата заблуда, че пролетно време трябва да се слага СТАРТОВИТ в сиропа. Това е една пълна безсмислица и простотия, на която всички пчелари (и пчеларски учени) сляпо вярват, но истината е друга и аз предпочитам да си замълча, за да не ме обявите за глупак. Иначе логиката е много проста - пролетно време ограничител на снасянето на майката се явяват малкото количество млади пчели. При това положение защо да и даваме стартовит да снася повече, след като и без него тя е в състояние да снесе 10 пъти повече пило, но младите пчели го изяждат (изхвърлят), защото не могат да го обслужват.