Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 155 от 683 ПърваПърва ... 55105145153154155156157165205255655 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,541 до 1,550 от общо 6828
    Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Всъщност подхранвам редовно.По 200 през ден понякога по 400 през 2-3 дни.Като се замисля може би съм преразширил едното семейство.Иначе си градят,както вече казах първите две отводки които купих беше в края на месец май.Едната е изградила 3 основи и днес и сложих четвърта.Другата е изградила 2 основи ,а третата не е завършена и затова не и сложих нова.Другите две отводки ги купих преди седмица и още на са изградили първите основи ,но са почти готови.
    п.п.Solaris60 не ми се мисли какъв хаос би настанал ако се направи подобно преместване с развити и силни семейства.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    п.п.Solaris60 не ми се мисли какъв хаос би настанал ако се направи подобно преместване с развити и силни семейства.
    Ооооо, тук такива навитаци има, че само им подай малко и ще видиш какви "чудеса " могат да сътворят.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ооооо, тук такива навитаци има, че само им подай малко и ще видиш какви "чудеса " могат да сътворят.
    Питай го какво стана с 400-те неориентирани пчели.Ако беше те чул ,щеше да има още една отводка.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iuli1971 Виж публикацията
    Всъщност подхранвам редовно.По 200 през ден понякога по 400 през 2-3 дни.Като се замисля може би съм преразширил едното семейство.Иначе си градят,както вече казах първите две отводки които купих беше в края на месец май.Едната е изградила 3 основи и днес и сложих четвърта.Другата е изградила 2 основи ,а третата не е завършена и затова не и сложих нова.Другите две отводки ги купих преди седмица и още на са изградили първите основи ,но са почти готови.
    Идеалното подхранване е по 300 грама на ден, всеки ден. Дава се рано сутрин във ВЪНШНИ ХРАНИЛКИ. Идеята е пчелите да излетят от кошера и да се възбудят. Такова малко количество сироп го отнасят за по-малко от половин час, и след това през целия ден са възбудени и летят в близката околност. Като цяло донасят повече нектар, отколкото биха донесли ако не са възбудени.

Причината за това е в нашата българска раса пчели - Карника или Македоника. Двете раси са почти едно и също с минимални генетични различия и напълно неразличими на външен вид. Общото е, че и двете раси пчели са ИКОНОМИЧНИ ПЧЕЛИ за разлика от Италианката, която е силно разточителна пчела (разхищава ресурсите). Разликата в поведението е в количеството мед, което една пчела слага в стомахчето си преди да излезе на полет. Този мед е горивото за правия полет (от кошера до пашата). Италианката взема много гориво и излита на полет, без да чака разузнавачите да дойдат с конкретни указания за разстоянието до пашата. Така се пилее много мед по време на слаба или поддържаща паша. Разходите на мед (гориво) на италианката при слаба паша са по-големи отколкото приходите. В резултат на това количеството мед в кошера намалява, вместо да се увеличава. Българските пчели за разлика от италианката си седят в кошера и чакат пчелите-разузнавачки да дойдат и да им кажат къде има паша. След това вземат точно толкова гориво (мед), колкото е разстоянието до пашата. Ако няма паша, старите пчели стоят в кошера и бездействуват.

Когато ги възбуждаме сутрин с малко количество паша (сироп), поставен на близки разстояния, те излитат да го приберат, слагайки в стомахчетата си малко количество гориво (мед). След свършване на сиропа продължават да излитат и правят близки полети (по няколко стотин метра) дори и тогава, когато няма върнали се разузнавачки. В резултат на тези полети те донасят повече нектар, отколкото биха донесли ако цял ден си стоят в кошера.

Метода е рискован и при пълно безпашие ще има негативни резултати. Сегашната 2015-та година обаче е мокра и полето е пълно с разпределена (децентрализирана) ливадна паша. В такава година сутрешното ежедневно възбудително подхранване дава много добри резултати. Количеството вложен сироп в такова едно подхранване е по-малко от количеството донесен нектар (мед). Нещо повече - много нектар носят всички семейства, в това число слабите семейства и дори отводките. Не е невъзможно (дори е реално) една 5 рамкова отводка да "направи" една и дори 2 пити с мед. Това го наблюдавахме през май месец преди акациевата паша, като в някои от 14-дневните отводки откривахме по пита, пита и половина със запечатан мед. Чак невероятно, но е факт.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Идеалното подхранване е по 300 грама на ден, всеки ден. Дава се рано сутрин във ВЪНШНИ ХРАНИЛКИ. Идеята е пчелите да излетят от кошера и да се възбудят. Такова малко количество сироп го отнасят за по-малко от половин час, и след това през целия ден са възбудени и летят в близката околност. Като цяло донасят повече нектар, отколкото биха донесли ако не са възбудени.

Причината за това е в нашата българска раса пчели - Карника или Македоника. Двете раси са почти едно и също с минимални генетични различия и напълно неразличими на външен вид. Общото е, че и двете раси пчели са ИКОНОМИЧНИ ПЧЕЛИ за разлика от Италианката, която е силно разточителна пчела (разхищава ресурсите). Разликата в поведението е в количеството мед, което една пчела слага в стомахчето си преди да излезе на полет. Този мед е горивото за правия полет (от кошера до пашата). Италианката взема много гориво и излита на полет, без да чака разузнавачите да дойдат с конкретни указания за разстоянието до пашата. Българските пчели си седят в кошера и чакат пчелите-разузнавачки да дойдат и да им кажат къде има паша. След това вземат точно толкова гориво (мед), колкото е разстоянието до пашата. Ако няма паша, старите пчели стоят в кошера и бездействуват.

Когато ги възбуждаме сутрин с малко количество паша (сироп), поставен на близки разстояния, те излитат да го приберат, слагайки в стомахчетата си малко количество гориво (мед). След свършване на сиропа продължават да излитат и правят близки полети (по няколко стотин метра) дори и тогава, когато няма върнали се разузнавачки. В резултат на тези полети те донасят повече нектар, отколкото биха донесли ако цял ден си стоят в кошера.
    Малко не съм съгласен, но ти си умен и ще се сетиш защо.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ха-ха ...... тука навлязохме в зоната на здрача. Казах неща, които може би не трябваше да ги казвам, защото противоречат на всеобщо приетите пчеларски практики. В обяснението ми за логиката на всичко това може би ще откриеш някакви неточни моменти, но в крайния резултат такива няма, защото всичко това е ПРОВЕРЕНО НА ПРАКТИКА.

Ето една снимка, за да се накефиш:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC00825.JPG
Прегледи:      206
Размер:	457.6 KB
ID:	4570

Има и доста други моменти в закостенелите пчеларски практики, които аз лично (и здравата логика) ги отричаме, но това не означава, че не са верни. Например всеобщата заблуда, че пролетно време трябва да се слага СТАРТОВИТ в сиропа. Това е една пълна безсмислица и простотия, на която всички пчелари (и пчеларски учени) сляпо вярват, но истината е друга и аз предпочитам да си замълча, за да не ме обявите за глупак. Иначе логиката е много проста - пролетно време ограничител на снасянето на майката се явяват малкото количество млади пчели. При това положение защо да и даваме стартовит да снася повече, след като и без него тя е в състояние да снесе 10 пъти повече пило, но младите пчели го изяждат (изхвърлят), защото не могат да го обслужват.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Ха-ха ...... тука навлязохме в зоната на здрача. Казах неща, които може би не трябваше да ги казвам, защото противоречат на всеобщо приетите пчеларски практики. В обяснението ми за логиката на всичко това може би ще откриеш някакви неточни моменти, но в крайния резултат такива няма, защото всичко това е ПРОВЕРЕНО НА ПРАКТИКА.

Ето една снимка, за да се накефиш:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC00825.JPG
Прегледи:      206
Размер:	457.6 KB
ID:	4570

Има и доста други моменти в закостенелите пчеларски практики, които аз лично (и здравата логика) ги отричаме, но това не означава, че не са верни. Например всеобщата заблуда, че пролетно време трябва да се слага СТАРТОВИТ в сиропа. Това е една пълна безсмислица и простотия, на която всички пчелари (и пчеларски учени) сляпо вярват, но истината е друга и аз предпочитам да си замълча, за да не ме обявите за глупак. Иначе логиката е много проста - пролетно време ограничител на снасянето на майката се явяват малкото количество млади пчели. При това положение защо да и даваме стартовит да снася повече, след като и без него тя е в състояние да снесе 10 пъти повече пило, но младите пчели го изяждат (изхвърлят), защото не могат да го обслужват.
    След това защо говорят против теб,пак секна паричните потоци на някои хора.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    ????????? Не ми стана ясно за какви пари говориш?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    В резултат на тези полети те донасят повече нектар, отколкото биха донесли ако цял ден си стоят в кошера.

Метода е рискован и при пълно безпашие ще има негативни резултати.

След като помисли малко и допълни поста вече мога да се съглася.

Този начин на подхранване се е правил някога с вътрешни гуми в които се е наливало сироп и всички кошери са мъкнели кой колкото може.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    ????????? Не ми стана ясно за какви пари говориш?
    Според статията 5 000 пчелари имат 445 000 пчелни семейства. Според Мишо Михайлов в страната има около 30 000 пчелари. Повечето от половината не са регистрирани. Това означава, че пчелните семейства са над 1 милион, а може би и над 1.5 мил.
    При тези бройки,колко стартовит се продава пролетно време?

Страница 155 от 683 ПърваПърва ... 55105145153154155156157165205255655 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •