Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 37

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Подсилвал съм и като съм слагал пита с пчели заедно с пилото (колкото по зряло по добре). Действам така. Слагам рамката в преносимото сандъче. То е с прелка и чакам час-два. Старите пчели излитат. После режа една глава лук на дребно и наръсвам кошера където ще слагам и пчелите в сандъчето. След 15 мин слагам рамката с пчелите на новото място, и не ги закачам някой ден. Те сами изхвърлят за някой час лука (ако е нарязан на дребно). Рядко съм виждам убити пчели при този метод. Тука не му е мястото, но пчелите обичат лука. Изглежа е сладък и го смучат. Гледам да не ползвам химия и лука ми се вижда ОК.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от nikola.vladov Виж публикацията
    Подсилвал съм и като съм слагал пита с пчели заедно с пилото (колкото по зряло по добре). Действам така. Слагам рамката в преносимото сандъче. То е с прелка и чакам час-два. Старите пчели излитат. После режа една глава лук на дребно и наръсвам кошера където ще слагам и пчелите в сандъчето. След 15 мин слагам рамката с пчелите на новото място, и не ги закачам някой ден. Те сами изхвърлят за някой час лука (ако е нарязан на дребно). Рядко съм виждам убити пчели при този метод. Тука не му е мястото, но пчелите обичат лука. Изглежа е сладък и го смучат. Гледам да не ползвам химия и лука ми се вижда ОК.
    При положение, че старите пчели ги няма за какво се слага лук? И това със сандъчето е безсмислена процедура и губене на време, като тръснеш пчелите пред кошера старите пчели се прибират в основния кошер а младите влизат в новия. Ако имаш малко кошери и много време може да си намираш всякакви методи. Спазвам само 1 едно правило като обединявам "пчелите които придавам да са по малко от тези които са в кошера" и и не ползвам нищо. Ако ми се наложи обратният вариант слагам мрежа над корпуса и над нея другите пчели и на другия ден махам мрежата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    При положение, че старите пчели ги няма за какво се слага лук? И това със сандъчето е безсмислена процедура и губене на време, като тръснеш пчелите пред кошера старите пчели се прибират в основния кошер а младите влизат в новия.
    Приемам тези аргументи. Аз слагам лук и може да е на вятъра. Аз мразя да тръскам и затова вероятно действам така. Преди съм тръскал и при някои кошери съм имал избити пчели (много рядко ми се е случвало). С мрежата го ползвам и него, универсално е! Аз говорех не толкова за обединение, колкото до подсилване.

Автор
    Регистриран
    02.08.2014
    Захарен сироп 1:1 в малка пръскалка + една капка ментово етерично масло, пръскат се двете групи пчели (без пушек!), събираш, затваряш => спи градъ'

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ники, всичко е хубаво, но аз не бих посмял да извърша подобна операция върху майка, която е по някакъв начин ценна за мен. Над една такава после две години й треперех. Във останалите случаи мога да обединявам директно нуклеус със семейство или пити с пчели и в повечето пъти всичко минава безпроблемно.... Но, това го правя в моментите, когато времето ми е по-кът от майките
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    До сега не съм имал убита майка за това действам толкова смело, но ако стане и това ще почна да ги стърсвам пред кошера, там няма проблем. Като гледам в нета какви пръскания стават преди обединяване, се чудя дали нещо моите пчели не са нормални, та се приемат така безпроблемно. А и майките ми ги приемат на 100% до сега.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •