Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
И аз да кажа една рецепта. В търтовката слагате пило от друг кошер. Нормалните пчели започват да изграждат маточници, а търтовките продължават да снасят - логично. Тъй като пчелите не са много прости залагат маточници само на оплодени яйца. След 15 - 16 дни се излюпва майка и процеса започва както си му е реда. През това време търтовките преминават към нормален режим на работа. Така правя от години, макар, че рядко имам търтовки. Получава се на 100% -опитайте.
Благодаря колега solaris60, също и на aranis! Благодарение на вас опита,който започнах миналата неделя за оправяне на рой превърнал се в търтовка, върви към успех. На рамката с яйца и разновъзрастово пило, която придадох заедно с пчелите, вече има заложени два маточника. Изглежда че и търтовките не снасят вече, защото няма пясно снесени и по много яйца както преди, въпреки,че има много свободни килийки. Странното ми е, че на една от старите пити с търтеево пило, съседна на редовната пита, има напълно запечатан хубав маточник. А съм сигурен, че при придаването на рамката с пило го нямаше. Ще му сложа решетка, за да видя какво ще излезе от него. Сега въпоса ми е дали да надраскам запечатаното търтеево пило или да го оставя така, за да има повече топлина?
Май с това си отговорих на въпроса. Както и да е.