Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 41 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 404
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    е напълно възможно майката да е започнала да снася и понеже няма достатъчно килийки на разположение да снася по няколко яйца в килийка

Или да няма кой да подготви килийките.

Потребител
    Регистриран
    20.09.2011
    Аз имам странен случай.Отводка на, която исчезна майката.Поставих маточник и на другия ден снесени яйца по много в килийките.Явно съм закъснял но маточникаа е здрав.След четири дена отваря и вижда още яйца но нищо не подхранват.Явно някоя пчела снася но не подхранват търтовките.Стоят си само яйца.

Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Или да няма кой да подготви килийките.
    Точно това имах в предвид. Няма достатъчно подготвени килийки. Дали заради липсата на такива или на пчели, които да го направят, все тая.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Сигурно се повтарям. Когато снася търтовка, го прави по стените на килийката.Късо и е "дупето".Когато снася майка , дори и да са по няколко яйца те са по дъното на килийката.Пак заради прословутото "дупе".
    След това почва мисленето за това как да оправим "търтовката".
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2014
    Пчеларски район
    Mariazell
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    И аз да кажа една рецепта. В търтовката слагате пило от друг кошер. Нормалните пчели започват да изграждат маточници, а търтовките продължават да снасят - логично. Тъй като пчелите не са много прости залагат маточници само на оплодени яйца. След 15 - 16 дни се излюпва майка и процеса започва както си му е реда. През това време търтовките преминават към нормален режим на работа. Така правя от години, макар, че рядко имам търтовки. Получава се на 100% -опитайте.
    Благодаря колега solaris60, също и на aranis! Благодарение на вас опита,който започнах миналата неделя за оправяне на рой превърнал се в търтовка, върви към успех. На рамката с яйца и разновъзрастово пило, която придадох заедно с пчелите, вече има заложени два маточника. Изглежда че и търтовките не снасят вече, защото няма пясно снесени и по много яйца както преди, въпреки,че има много свободни килийки. Странното ми е, че на една от старите пити с търтеево пило, съседна на редовната пита, има напълно запечатан хубав маточник. А съм сигурен, че при придаването на рамката с пило го нямаше. Ще му сложа решетка, за да видя какво ще излезе от него. Сега въпоса ми е дали да надраскам запечатаното търтеево пило или да го оставя така, за да има повече топлина?
    Май с това си отговорих на въпроса. Както и да е.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Виждам ,че за някои търтовките са голям проблем.По точно проблем за оправяне.Това с изтръскването ,за мен е най -губещото мероприятие.Защо да ликвидирате семейството ,ако не е свършило нацяло ,особено в средата на сезона.Рецептите са посочени и не са сложни.Тази година оправям две търтовки с една и съща майка.Семейство с добра /купешка/ майка заложи маточници за самосмяна.Докато се чудя какво да я правя ,за да не развали маточниците ,намерих търтовка.Взех една пита с малко мед ,съборих малко пчели на нея и сложих майката.Похлупих я с мрежена клетка заедно с пчели на участък с мед.Така подготвена я поставих в търтовката.Едната идея е да приеме миризмата ,за да я приемат.Другата-нейните феромони да подтиснат снасянето от пчелите търтовки.Майката оставям така 3-4 дни ,за по-сигурно.След освобождаването майката се приема и търтовката се оправя.В конкретният случай след някакво време заложиха 3 маточника.Използвах момента да повторя упражнението при друга търтовка.След ново затваряне ,за 3 дни майката отново беше приета.Интересното при втората търтовка е ,че видях нова майка и докато разбера тя ли снася ,се загуби и се оказа търтовка.Беше повече време без пило и навярно затова ,въпреки ,че се излюпи майка от поставен маточник.Пробвайте .Не си разтурвайте семейство ей така без "бой".

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Атанасов,би ли споделил в края на сезона,колко мед ще изкараш от оправените търтовки.Просто ми е любопитно...

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Тест дали е търтовка - 100% гаранция

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	11391134_984115588289062_2147627262482889257_n.jpg
Прегледи:      305
Размер:	21.3 KB
ID:	4511
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Атанасов,би ли споделил в края на сезона,колко мед ще изкараш от оправените търтовки.Просто ми е любопитно...
    Ангеле, има хора които обичат да си играят и да сътворяват глупости!
    Working....

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол

Цитат Първоначално публикувано от kvohrist Виж публикацията
    Благодаря колега solaris60, също и на aranis! Благодарение на вас опита,който започнах миналата неделя за оправяне на рой превърнал се в търтовка, върви към успех. На рамката с яйца и разновъзрастово пило, която придадох заедно с пчелите, вече има заложени два маточника. Изглежда че и търтовките не снасят вече, защото няма пясно снесени и по много яйца както преди, въпреки,че има много свободни килийки. Странното ми е, че на една от старите пити с търтеево пило, съседна на редовната пита, има напълно запечатан хубав маточник. А съм сигурен, че при придаването на рамката с пило го нямаше. Ще му сложа решетка, за да видя какво ще излезе от него. Сега въпоса ми е дали да надраскам запечатаното търтеево пило или да го оставя така, за да има повече топлина?
    Май с това си отговорих на въпроса. Както и да е.
    Ще се излюпи един огромен търтей,с огромни очи,трудно подвижен.Пълен мутант,като от Чернобил през 1986 г.Имах подобен случай с едно с–во изкарано от една хралупа,на което взех питите с мед и пило .Видях майката при влизането и в тръвната.Насновах питите с пилото, насадих с–вото в новия апартамент и си пих ракийката напълно спокоен.Да, ама не ! /П.Бочаров/Изглежда съм убил майката,а взех всичкото открито пило и го пръснах по отводки.Не я погледнах доста време,а като я погледнах бях шокиран–едни изроди се разхождат по рамките,че си помислих че Чернобил се повтаря в умален мащаб./20–30 търтея/,а тогава бяха със стотици.

Страница 10 от 41 ПърваПърва ... 8910111220 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •