Старите пчелари често бъркат акара с въшка. Tой е нов проблем в България така че едва ли има "стари методи" за борба с него.
Да споделя , че онзи ден изрязах строителните рамки и от около 15 проверени килийки не излезе нито един акар. Миналата година по това време почти нямаше празна килийка. Есента (2014) и пролетта (на 2015) третирах със Суперстрипс отделно строителната рамка изрязвах 2-3 пъти (миналата година). Понеже прочетох лоши неща за Суперстрипс (кумафос) тази пролет ги извадих след около 20 дена, а не както е написано на опаковката 35 дена. Даже закъснях с магазините за да се изветри веществото.
Нов , нов ама не толкова.От 1967г. си имаме акар.Познай от къде.След СССР в Европа сме ние.Другите или са си траяли като "наакани деца" или ние сме ги изпреварили в развъждането на "СССР" пчели с , които сме си донесли и акари.Та има и стари лекове като "нафталин".(Някой да не вземе да го слага в кошерите).А относно неграмотността на пчеларите тя на последък става по-голяма поради наплива на печалбари и не зависи от възрастта.За кумафоса:"Блажени са вярващите", че влязъл веднъж в кошера ще се изпари. Писано е много по тоя въпрос.Виждам , че и на колегите вече не им е интересно да го коментират.Общо взето човек от заблудите си пати.
![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Ves , старите пчелари най-добре различават акара от пчелната въшка .
Зуница ,май нещо бъркаш географските региони откъде е дошла инвазията на акар .
Колкото , до акара в СССР и по-точно в Сибир ,там се е разпространил едва в края на 70-те години на 20 век .
Тази информация , я имам от Павел Стадников и Владимир Стогов .
Действително в руските източници някак си акара от Китай и Япония прескача в Европа и основно в САЩ.
Но пък за всички други е:
https://en.wikipedia.org/wiki/Varroa_destructor
То ако повярвам, че от България "вароатозата" е отишла в СССР трябва да повярвам и , че азбуката ни е руска и писана за "великия руски народ" от братята "македонци".Големите нации си създават и големи митове за да се самовеличаят.Та това за някои руски източници.![]()
Зуница ,погледни какво казва брат Адам за 1920 в Англия и за акара .
Дай линк. Те "ингилизите" са се писали с "вароатоза" чак 1992г. Може пък и те да не са го чели ("бог")-брат Адам.То аз чета повечко "пророка " му "скутелатор" и съм си доволен.Ей тоя Адам да не пише за трахейния акар. Ако ги объркаме голям резил ще да е.
![]()
Здравейте,
Не знам нищо за кората от череша, но......
Не ме освирквайте, доста време си траях, но реших да споделя. Преди известно време в случаен разговор ми казаха да използвам БОРОВ КАТРАН по няколко капки в пушалката. Не съм се опитвал да търся информация по въпроса, но сега след "кората" реших да споделя.
Ако някой знае нещо може да пише. Акара е проблем на всички нас!
Поздрави, Г. Георгиев
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))