Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Гол рой с майка в началото на август изисква 63 дена до пълното си развитие (натрупване на максимален брой стари пчели). Тоест това ще се случи чак на 1-ви октомври. Не че е невъзможно, но годината трябва да е с топла есен.

Гол рой с маточник изисква допълнителни 16 дена - тоест ще е готов за зимата в средата на октомври. Такава година, която ще го позволи това, се случва веднъж на 1000 години.

Съгласен съм, че ако се правят експерименти с няколко кошера, може да се получи, може и да не се получи. Когато обаче експеримента е масов със стотици кошери, резултата вече се нарича СТАТИСТИКА, а тя е безжалостна.

Да, семейства на 3-4 рамки са успявали да презимуват и при мене, но не съм ви казвал колко от тях са измрели. Кризата се появява някъде през април, когато семейството достига до ниво, в което няма достатъчно пчели, които да изхранват многото пило, което майката има желание да снесе. Ефекта - семейството си стои като отводка на 3 рамки чак до средата на май месец. В същото време други силни семейства пращят по шевовете още в средата на април. Иначе съм ги хранил по един и същи начин. Всичките семейства започват бързо развитие, но някои от тях го правят още през април, а други стоят на границата на оцеляването чак до средата на май. Някакъв процент от вторите (20-30%) се изхитрявва да умре през март, април и дори през май.

Та късните отводки не са табу - аз самия си позволявам да ги правя, но те изискват специално отношение и допълнителни грижи. И смъртноста сред тях е доста по-висока.
Със Стратовит на пролет не може ли да по оправим нещата?Да позасилим семейството.