Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 28 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 277

Тема: Маточници

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Зравейте, поради малкия опит, който имаме с пчелите, ще попитам, за нещо което ми се струва много странно и няма информация по книгите. Става въпрос за една отводка, направена на 19.05.2015 г с три рамки пило и три със запаси, на едната рамка маточници запечатани, поне това съм записала, при вчерашният преглед установихме наличието на майка, но странното е, че 4 маточника, които си стоят там от създаването й, все още са цели, запечатани. Та въпроса ми е какви може да са тези маточници, които толкова време да не се излюпват, възможно ли е да са фалшиви, или какавидите вътре да са мъртви. Миналата седмица пак бяха в същото състояние. Да ги разрушим ли? Благодаря на отзовалите се.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Silvia Виж публикацията
    Зравейте, поради малкия опит, който имаме с пчелите, ще попитам, за нещо което ми се струва много странно и няма информация по книгите. Става въпрос за една отводка, направена на 19.05.2015 г с три рамки пило и три със запаси, на едната рамка маточници запечатани, поне това съм записала, при вчерашният преглед установихме наличието на майка, но странното е, че 4 маточника, които си стоят там от създаването й, все още са цели, запечатани. Та въпроса ми е какви може да са тези маточници, които толкова време да не се излюпват, възможно ли е да са фалшиви, или какавидите вътре да са мъртви. Миналата седмица пак бяха в същото състояние. Да ги разрушим ли? Благодаря на отзовалите се.
    След като има майка може да ги разрушите и да погледнете какво има вътре. По този начин и ще научите нещо.

Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Град Правец
    Благодаря а отговора

Потребител
    Регистриран
    31.05.2015
    Пчеларски район
    Родопите
    Когато гледате какво има вътре може да ви тръгнат майки по ръцете, както стана при мен.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от P.Dinev Виж публикацията
    Случи се нещо странно в един кошер лежак. Може да е нормално, но поради малкият опит за мен е странно. Лежака е 18 рамков, имаше 16 пити с една майка. От ляво на дясно са подредени медови пити, след това пило между пилото рамка с мед и прашец, отново пило в сложени тази година основи, медови пити и една строителна рамка между нея и последната пита с пило има медова. Стройтелните ми са магазинна рамка с основа с изградени работнически килиик и далак с търтиеви килийки. Предният път като я вадих нямаше пило и нектар по нея, Но въпреки това не я преместих до пита с яйца а я оставих на място. Вчера я вдигам и раб. килийки пълни с нектар а на далака по средата дупка и в нея заложени два хубави големи маточника.
    Чувал съм, за пренасяне на яйца от пчели и залагане на маточници, което за мен е легенда! Странно ми е че няма яйца или пило на рамката а най-близката пита с пило е зад медова пита.
    Обяснявам си го с отслабване феромона на майката ако е била в другият край и това ги е принудило да заложат маточниците, но пък как се появиха яйцата?
    Прегледах основно питите , няма други маточници никъде, има пити с пресни яйца.
    Според вас какво се е случило и греша ли в разсъжденията си?
    Не съм от опитните колеги тук,но моето мнение така както си го обяснил е,че прилича на самосмяна.Навсякъде пишеш за пило ,но никъде не си обяснил дали има прясно пило,дали е запечатано или пред излюпване.Дали имаш дупки по питите с пило(това приципно е стара майка)или питите с пилото са с равно пило,което показва хубава майка.А за маточниците вероятно не си видял пилото предния път по далаците.
    За да няма повече маточници(роево настроение),явно пчелите не харесват майката и искат да я сменят.Дано да съм помогнал поне малко.Има опитни колеги тук,които ще дадат по-компетентно мнение.
    Поздрави и успех!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от bobi_cz Виж публикацията
    Когато гледате какво има вътре може да ви тръгнат майки по ръцете, както стана при мен.
    Тъкмо ще видят как се люпят майките. Все има какво да се научи.

Потребител
    Регистриран
    31.05.2015
    Пчеларски район
    Родопите
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Тъкмо ще видят как се люпят майките. Все има какво да се научи.
    Одеве пред един кошер забелязах, че са доста активни около кошера и издаваха много силен звук. Дали утре няма пак да се рой, така стана миналия път, по същия начин бяха активни.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Одеве пред един кошер забелязах, че са доста активни около кошера и издаваха много силен звук. Дали утре няма пак да се рой, така стана миналия път, по същия начин бяха активни.
    Като се съмняваш в нещо вземаш пушилката, рамкоповдигача и други принадлежности които може да ти потрябват и заставаш до кошера в ляво, дясно или отзад. Повдигаш капака и го поставяш до кошера и започваш да го правиш на салата. Рамка по рамка докато разбереш каквото те интересува. Има ли майка, има ли пило, има ли маточници и т.н., и т.н., и т. н.. Просто работете.

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Като се съмняваш в нещо вземаш пушилката, рамкоповдигача и други принадлежности които може да ти потрябват и заставаш до кошера в ляво, дясно или отзад. Повдигаш капака и го поставяш до кошера и започваш да го правиш на салата. Рамка по рамка докато разбереш каквото те интересува. Има ли майка, има ли пило, има ли маточници и т.н., и т.н., и т. н.. Просто работете.
    вярно е това нещо аз писах преди няколко дена да ли тая година роенето закъсня
    днес нещата ми се изясниха. след като го направих на салата както писа по горе соларис няма пило открито няма яйца на 4 рамки заложени по 5-6 маточника за мен това е липса на майка некой ако има други предположения да сподели много ще съм му благодарен

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    търтеи пълзят ли много по земята боби

Страница 9 от 28 ПърваПърва ... 789101119 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •