Лошо няма майки
Майката е в клетка от тези дето ги продават сложена е повечко храна и не виси за да не се стече храната от топлината аз стръсквам и една ,две рамки с пчели от същия кошер, когато имам време и не правя много наведнъж но ако са много пчелите само премествам и слагам празни рамки и майка.
На 42рия ден се оплодиха и последните 2 майки, тази година голяма успеваемост 22 оплодени от 25 отводки, 2 са изстудили маточниците и 1 не се върна от оплождането. Забавиха се с оплождането, но аз не подхранвах и може от това да е.
Колеги имам следния проблем.
На 30 май 2015 при преглед на МК установих , че във втория корпус има роеви запечатани маточници на 4 рамки. Направих веднага три отвотки с по 4 рамки и оставит едната пита със маточник в основното семейството. Семейството от което правих отводки остана на един корпус и имаше разновъзрастово пило и веднага му сложих втори корпус със основи и изградени пити, тъй като летящите пчели ще се върнат. Майката със сигурност не съм я принесъл в отвотките, защото отнодките си излюпиха майки от маточниците и се оплодиха. На 17.06.2015 в отвотките имаше пило на 4-5 дена. Вчера на 27.06.2015г. забелязах, че всички кошери носят прашец а МК от който правих отводки неноси, отвори го и видях, че няма пило нито снесени яйца. Иначе кошера е много силен има пълни междурамия с пчели и магазин и носи усилено нектар и запълва корпусните рамки.
Въпросите ми са.
1. Да придам ли пита със прясно пило за контрола
2. Да изчакам ли още 5-6 дена да не би майката ( новоизлюпената) ако има такава да не се е оплодила
3. Да пробвам ли да придам оплодена майка
4. Какво може да е станало със старата майка
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))