Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 297

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Ангеле, по важно е,че са вътре!!! Успех, дано да успеят да се развият за слънчогледа.

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Да Боби със сигурност ще се развият ама за акацията...

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Здравейте,

не съм опитен с хващането на рой(от 3 години се занимавам с пчеларство), но реших тази година да се пробвам с капан на дърво и с шишенце Пророй с фитил.
    Вчера го сложих (представлява 5 рамков нуклеус от фибран), днес като си тръгвах от село реших да проверя .... за моя изненада влизаха пчели ( за 5 мин, можах да проследя 20-30 пчели) нямах време и трябваше да тръгвам затова оставих така нещата.
    От това се пораждат два мои въпроса, за отговорите ви ще съм благодарен:
    1. Ако е рой до другата събота какво ще стане с него (в нуклеуса има две стари рамки с малко мед, една основа и две изградени но с дупки на места по тела)?
    2. Възможно ли е да са пчелите просто да са надушили малкото мед и да идват да си го консумират?

Поздрави,

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Иван_Барабан Виж публикацията
    Здравейте,

не съм опитен с хващането на рой(от 3 години се занимавам с пчеларство), но реших тази година да се пробвам с капан на дърво и с шишенце Пророй с фитил.
    Вчера го сложих (представлява 5 рамков нуклеус от фибран), днес като си тръгвах от село реших да проверя .... за моя изненада влизаха пчели ( за 5 мин, можах да проследя 20-30 пчели) нямах време и трябваше да тръгвам затова оставих така нещата.
    От това се пораждат два мои въпроса, за отговорите ви ще съм благодарен:
    1. Ако е рой до другата събота какво ще стане с него (в нуклеуса има две стари рамки с малко мед, една основа и две изградени но с дупки на места по тела)?
    2. Възможно ли е да са пчелите просто да са надушили малкото мед и да идват да си го консумират?

Поздрави,
    Възможно е и двете да са верни, но повече ми прилича да е второто. Ако е първото, другата седмица ще намериш изчистени стари рамки, започнат градеж на основата, ако не и изградена, и дупките закърпени.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Възможно е и двете да са верни, но повече ми прилича да е второто. Ако е първото, другата седмица ще намериш изчистени стари рамки, започнат градеж на основата, ако не и изградена, и дупките закърпени.
    Демек, ако е рояк ... в събота няма да е там вече?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Иван_Барабан Виж публикацията
    Демек, ако е рояк ... в събота няма да е там вече?
    Ако е рояк ще е там и ще е изградил основата и почистил рамките, ако са дошли за мед който има по питите, ще са го обрали и няма да има нищо. Което както писах по горе ще е вярното. Надявам се този път да съм го написал по ясно и да си ме разбрал, ако не си, ще опитам пак.

Автор
    Регистриран
    14.02.2015
    Пчеларски район
    Северозападен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ако е рояк ще е там и ще е изградил основата и почистил рамките, ако са дошли за мед който има по питите, ще са го обрали и няма да има нищо. Което както писах по горе ще е вярното. Надявам се този път да съм го написал по ясно и да си ме разбрал, ако не си, ще опитам пак.
    Благодаря за отговора и пояснението. Явно ще продължа само да чета форума, без да пиша и задавам въпроси....като порасна "ще опитам пак"

Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    До колегите от Видин. Малко предистория от миналата година си взех две семейства, тази още две, разделих ги и сега имам в 9 сандъка пчели.Случайно видях на едно място в града къде се подвизава едно семейство и по летежа на пчелите със сигурност не е рояче от тази година. Нямам опит в ловенето на рояци и ако някой е навит ще го заведа на мястото. Мисълта ми е това да бъде с учебна цел, а ако му се откъсне някоя пчела добре дошла за мен.
    Малко пояснения-пчелите се намират в една липа тръгнала да съхне засадена отстрани на пътя със средна натовареност на движение.Дървото не може да се реже, защото е част от парковата растителност и според мен ще има някакви санкции от общината. Входа на хралупата е с формата на женски полов орган (пиша го да добиете най-ясна представа) с дължина на око 30 см и ширина 10 см.
    Едно телефонче от мен 0896 47 67 47.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Колега Иван_Барабан, видиш ли и една пчела макар да носи прашец в капана, значи е влязъл рой - гаранция....другото, което съм забелязал, е насочения/целеустремен летеж на пчелите, ако е рой...иначе се мотат като развалени пършинги напред- назад хаотично, тогава няма гаранция, даже по-скоро не е рой.....на няколко пъти така ме лъгаха миналата година, и тази тоже един път, някакви малки общества от по 50-100 пчели се настаняват в капана, и си живеят така дълго време, без майка....странна работа!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    "Малките общества" се наричат разузнавачки-чистачки.Когато пч.сем. изпадне в роево състояние отпуска много-повече разузнавачки(няколко групи) да търсят и почистят бъдещето жилище.Всяка група подготвя и защитава отделно"жилище".Когато роят избере и влезе на новото място,другите завардени жилища се освобождават......Иначе ДА най сигурният белег,че в капана има майка е вкарването на прашец.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •