мисля че са около 4- 5 за сега и са в долния край на питите ..... мисля утре да отида да видя какво става , но се чудя дали да ги оставя или да ги разруша
мисля че са около 4- 5 за сега и са в долния край на питите ..... мисля утре да отида да видя какво става , но се чудя дали да ги оставя или да ги разруша
Когато има повече маточници, които са от яйца снесени по едно и също време ще се излюпят и по едно и също време. В този случай се получава рой. Майките избягват да влизат в двубой и единствения начин е бягство - в случая рой. Пространството в случая не играе роля.
следователно е най - добре да ги унищожа ..... а колкото до маточниците не мисля че бяха запечатани по едно и също време ..... първо имаше един , после се появи още един .... като видях че правят и още но не бяха запечатани... и всичките са в долния край на рамките
благодаря за отговорите![]()
даа що ? имам 4 по пчеларство .....
ама пак казвам че съм завършил преди 3-4 години и от тогава съм се занимавал със съвсем различни неща и то знанията изчезват..... пък и знаете как е с ученето когато нямаш много голям мерак и минаваш със преписване и т.н ..... и от скоро се зарибих по пчеларството та сега ако учех щеше да е друго
Днес от тоя кошер дето ви разправях излезна един рояк. Явно майките са започнали да се люпят и затова. След това като го проверих кошера имаше още 20 - сетина маточника. Унищожих ги всичките даже ми се люпеха и майки по ръцете. Без да искам изпуснах една майка в кошера, какво ще се случи със нея ? Дали утре отново няма да се рой ? ....
А тоя излетелия рой беше се хванал на близо и го прибрах - доста силен изглеждаше, едвам се побра на 3 рамки.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))