Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Третират с КУМАФОС!!!!!!
Колеги , какво знаете за въздействието КУМАФОС. На мен пролетта две семейства ми излязоха търтовки и се съмнявам, че причината може да е лентите SUPERSTRIPS, с които третирах есента, но не съм 100% убеден. Едното беше отводка и не ме е много яд, но другото семейство беше най-добрия ми кошер и даже исках тази година да си произведа майки от него. Съмнявам се, че може да са си направили самосмяна и новите майки да са се развили, когато е имало ленти вътре. Сложих ги още края на юли месец защото семействата бяха много опаразитени.

На самите Суперстрипс не пише абсолютно нищо като предупреждение. (Няма и указание на български, което е противозаконно). В сайта на Bayer, които продават ленти на базата на КУМАФОС само пише "да не се ползва при майкопроизводство", но нищо конкретно. Също така пише да се извадят от кошера две седмици преди събиране на стоков мед (за консумация), а на сръбските ленти и това не е упоменато. В интернет също така намерих някакъв мижав сайт на фирмата производител в който няма абсолютно никаква информация.

Та това което ме интересува е как повлиява препарата майките.
а) майката изобщо не пронася.
б) пронася но е некачествена и спира след кратко време.
в) може и да излезе хубава майка, но е въпрос на късмет