Не знам как знаете колко разбирам и от какво НЕ разбирам като не се познаваме ама карай.....не съм тук за да се хваля или заяждам.

М-у другото съм работил в НИМХ няколко години и горе долу съм наясно със синоптичните прогнози и моделите. Синоптичната прогноза до 10 дни е сравнително достоверна, но за по-дълъг период грешката се увеличава, климатичните условия влиаят при роенето. Отделно другите случайни фактори които изброих, които няма как да се предвидят защото са случайни. Много добре осъзнавам колко ще ми бъде лесно ако има програма която да ми каже че след 30 дена кошерите ще ми се роят, но до този момент аз такава програма не съм виждал. Ако знаете такава и я споделите ще съм ви благодарен.

Съгласен съм, че може да се направи програма, която ако получава данни от кошера в реално време може да предскаже роенето няколко дена по-рано, но да направи пчеларя преглед, да вкара някакви данни в програмата и тя да му предскаже че след 30 дена кошера ще се рои (и пчеларя да не е забелязал симптомите при самия преглед) не виждам как ще се получи.

Иначе ако имате идея за компютърен модел който да прогнозира какво ще стане с кошера до 30 дни ще се радвам да го дискутираме. Един път да измислим модела, програмата ще я напиша собственоръчно без да претендирам за авторско право.