При мен в Плевен има още рапица (дали дава нектар обаче не знам), а по-странното е че в квартала има цъфнали липи (вчера видях пчели по тях) а до моя блок акацията е с увехнали цветове.
При мен в Плевен има още рапица (дали дава нектар обаче не знам), а по-странното е че в квартала има цъфнали липи (вчера видях пчели по тях) а до моя блок акацията е с увехнали цветове.
Във Русе съм забелязал ,че за 06.05 винаги има цьфнала Акация.
Ловеки регион - акациевите гори вече се белеят. Единични големи дървета са цъфнали с пълна сила. Още преди акацията обаче имаше някаква неизвестна доста силна паша, която донесе доста мед, наблъскан по плодниците.
Габровския регион - гледаме Ловеч и снимките с цъфнали акации по форума и засега само завиждаме. Тука нищо особенно не се случва, освен много-много излишен прашец по плодниците. Нектар поимва, но не чак толкова много, колкото в Ловешко.
На няколко пъти,в началото на годината споменах,че очаквам рекордна(по добиви и рояци) година.В книгите пише,че дървесните видове"програмират" количеството цвят още от предходното лято,в зависимост от количеството валежи.Гледам акациите претрупани със цвят.Клоните увиснали от нектар,но голямото количество нектар предполага и по-ниска захарност.Затова половината пчелите се отклоняват от акацията и посещават други отделящи видове,който през повечето години не отделят или отелят мн.слабо,нектар.....
Наблюдавах нещо подобно при овошките. Виждам дърветата цъфнали и се усеща аромата, но пчелите ги избягват и носят нещо друго. Пълно е с прашец, а това е хубаво като имаш планове за отводки. На мен ми харесва как се развиват пчелите и се убих отводки да правя. Вадя, вадя, вадя и майките пълнятСвършиха ми сглобените рамки, а имам да правя още много отводки. Супер е годината, аз съм доволен, но само да не завали.
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
В Русенско от 2-3 дни зацъфтяхя китайският мехурник, каталпата, айланта, доста бодили и къпини, а от днес в града и Липата! До няколко дни и в гората!
И липата ,както акацията, тази година ,има цвят на макс.Дано тази година е "Година на липата"!
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))