Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 86

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Сетих се за нещо онзи ден, което смятам ще ви се стори любопитно относно адапционната изолация.
    Предполагам всички знаят че в планините на тропическа Африка има кротки, черни и неройливи пчели, за разлика от ройливите и агресивни пчели (A.m. scutellata), с които работят професионалните пчелари в равнината.
    Някой може би ще попита - Защо вместо това не започнат да използват кротките пчели от планината?
    Когато бъдат пренесени в равнините, те се превръщат в непродуктивни и мързеливи ( същото се случва и със Siciliana, когато бъде пренесена на по-благоприятна паша).
    Различните географски екотипове пчели имат предпочитания към нектар с различна концентрация на захари и различен арсенал от инстинкти за оползотворяване на съответните паши. Ето в това се състои ценното при кръстосването на различните видове пчели, а не просто хетерозисния ефект, каквото е масовото погрешно схващане.
    Затова и аз се старая винаги да имам пчели за сравнение и да наблюдавам доколкото мога пчеларите в близост, защото понякога докато едните събират мед, другите и идея може да си нямат че има паша.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Това са снимки от месец април тази година. Каква е тази кафява пчела?

Извинявам се за уточнението.
    На първата снимка има черна пчела.
    Въпросът ми е за втората снимка с двете мухи и една „тъмнокафява“ според мен пчела. Това са пчели крадци, не са мои, и не знам от къде идват.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри DSC00043.jpg‎   DSC00052.jpg‎  
    Този пост е редактиран от slavi 13; 07.05.2015 в 09:02. Причина: допълнение към текста

Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Една пчела която много ми наподобява на описанието за местните ни пчели от наръчника.
    Това е apis meliffera meliffera и е от този Англииски проект за възстановяване на местните черни пчели.
    http://www.biobees.com/blackbees.php

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	British Black Bee.png
Прегледи:      351
Размер:	381.3 KB
ID:	4250

Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията

Въпросът ми е за втората снимка с двете мухи и една „тъмнокафява“ според мен пчела. Това са пчели крадци, не са мои, и не знам от къде идват.
    Не бих казал тъмно кафява а по-скоро че не е сива.Рижав цвят може би.Такива са и моите например:

Име:	BEE 025.jpg
Прегледи:      363
Размер:	147.9 KB
ID:	4251

Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Като се позагледах в детайлите мога да кажа че пчелите от три по-горни поста си приличат доста.Имат и характерна тъмно кафява лентичка козинка до първото коремно пръстенче.Като се има в предвид че едната снимка е на карника а другата е моята и на колегата.Даже сега виждам че моите не са всъщност със сивкави власинки на коремчето а рижи.

Име:	ImageCache.jpeg
Прегледи:      377
Размер:	76.8 KB
ID:	4253

Име:	BEE 025.jpg
Прегледи:      376
Размер:	147.9 KB
ID:	4254Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC00052.jpg
Прегледи:      375
Размер:	198.2 KB
ID:	4256

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2014
    Пчеларски район
    Mariazell
    А това са моите Карники с типичната за тях окраска. Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	IMG_0060.jpg
Прегледи:      375
Размер:	116.6 KB
ID:	4257

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Това е описание на средноруската пчела, каквато е била преди около 70-80 години. За съжаление информацията е малка.
    "Владимир Димитриевич разказва, че когато е бил дете /пчели са гледали и баща му и дядо му/, даже външният вид на пчелите бил друг! Голяма, тъмна и мъхната, „каквато трябва да бъде“ /цитирам дословно/! Със зимуването проблем никога не е имало, както и с болестите.
    "

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията

ей такива но по големи идваха при мен а тия ги има в тръвните като на снимката там съм ги виждал тая също е агрисивна

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Ето какво намерих в „AT THE HIVE ENTRANCE“by H. Storch
    „Тялото на пчелите крадци понякога е лъскаво и черно. Черни пчели. Тези пчели са загубили космиците по тялото си, тъй като стотици пчели са се опитвали да се разминат при прелката, където често се води борба и има суматоха. Космиците са твърди, сухи и лесно се чупят, по време на сблъсъците между пчелите.“
    „По време на манова паша пчелите имат черни и лъскави коремчета и талия. Както при пчелите крадци, тези пчели са загубили власинките си, и изглеждат черни и по-малки, в сравнение с тези които имат власинки. Почерняването на пчелите е по-бързо, когато маната идва от бор или смърч. Когато пчелите събират лепкава мана от бор, влизат в допир до нея по-лесно, отколкото когато събират мана от дъб или клен. Власинките полепват по маната и падат от пчелата. Не трябва да се обърка това състояние на пчелите, по време на манова паша, с болестите остра или вирусна парализа.“

Ще ми бъде интересно обаче, ако се намерят снимки на тъмни пчели (или черни пчели) с нормални космици (не са крадци), и които са заснети в България.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Не обещавам ,но ще се постарая тази седмица да нащракам някоя снимка.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •