Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 9 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 86
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Наближава времето на лов на диви рояци от Странжа планина ,близо до турската граница ,пчелите са много миролюбиви много рано излизат на паша не ги спира дори лек дъждец,сиви са на цвят ,маиките са черни тънки и дълги движат се като змии по питите,ако проявяваш интерес мога до ти пратя един рояк.
    Кавказски мога да си купя селектирани, със мелези нещата стават по-трудно и отнемат много повече работа за да се стабилизира нова комбинация. Освен това се интересувам от друг вид качества.
    Щом в Атон пчелите от няколко десетилетия не са това, което би трябвало да бъдат ( при положение че там няма подвижно пчеларство или внос на майки/рояци), мястото където такива пчели трябва да се търсят е само някое забравено от Бога и недокоснато от човешка ръка - без "медари" поне в 10 км радиус и поне още 20-30 км буферна зона без интензивно пчеларство и внос на нов генетичен материал (майки/търтеи) в популацията.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Кавказски мога да си купя селектирани, със мелези нещата стават по-трудно и отнемат много повече работа за да се стабилизира нова комбинация. Освен това се интересувам от друг вид качества.
    Щом в Атон пчелите от няколко десетилетия не са това, което би трябвало да бъдат ( при положение че там няма подвижно пчеларство или внос на майки/рояци), мястото където такива пчели трябва да се търсят е само някое забравено от Бога и недокоснато от човешка ръка - без "медари" поне в 10 км радиус и поне още 20-30 км буферна зона без интензивно пчеларство и внос на нов генетичен материал (майки/търтеи) в популацията.
    Такива райони има само на Луната.

Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Наближава времето на лов на диви рояци от Странжа планина ,близо до турската граница ,пчелите са много миролюбиви много рано излизат на паша не ги спира дори лек дъждец,сиви са на цвят ,маиките са черни тънки и дълги движат се като змии по питите,ако проявяваш интерес мога до ти пратя един рояк.
    Колега ти направи описание на семейството което ми остана след инвазията на акара.Не бях третирал семействата и загинаха но това с тънката и дълга черна майка движеща се като змия и пчели със сиво окосмяване на коремчето м/у пръстените и кафеникави власинки по тялото макар макар с подмор оцеля и накрая чак му поставих ленти за всеки случаи.Пчелите не са от кротките но с по-внимателна работа е ок.Мелези с кавказка кръв предполагам макар че запрополисват нормално.

Цитат Първоначално публикувано от Triballi Виж публикацията
    Колега ти направи описание на семейството което ми остана след инвазията на акара.Не бях третирал семействата и загинаха но това с тънката и дълга черна майка движеща се като змия и пчели със сиво окосмяване на коремчето м/у пръстените и кафеникави власинки по тялото макар макар с подмор оцеля и накрая чак му поставих ленти за всеки случаи.Пчелите не са от кротките но с по-внимателна работа е ок.Мелези с кавказка кръв предполагам макар че запрополисват нормално.
    Странни същества сме хората,гадинките показват,че могат и без наша намеса,но въпреки всичко ние ще им сложим някаква гадосия за всеки случай,накрая.

Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    -Първо, трябва да са кротки.... което условие по презумпция е изпъленено, щом става въпрос за диви изолирани пчели.
    -Неройливи.... което по презумпция също е изпълнено, по-важно е дали ще останат неройливи когато се кръстосат/се оставят дъщерите им да се оплождат свободно.
    - Да правят силни семейства ... което е истинския тест
    - Да са високо продуктивни
    - Оцветяването да НЕ Е доминантно черно, а по-скоро тъмно (допускат се кафяви петна) с кафеникава козина. Ако бъдат кръстосани с жълти пчели (примерно лигустика) и работничките са тъмни, СЪС СИГУРНОСТ не става въпрос за туземни българо-гръцки пчели.
    За да изглеждат тъмни но да не са черни на практика мисля че тъмно кафявата козина би им придала такъв изглед.Хем да са тъмни хем да не са черни.
    Ето една карника която не е сива но и не изглежда тъмна понеже власинките са кафеникави но много светли.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	800px-Apis_mellifera_carnica_worker_hive_entrance_2.jpg
Прегледи:      346
Размер:	87.3 KB
ID:	4186Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Apis_mellifera_carnica_worker_hive_entrance.jpg
Прегледи:      347
Размер:	95.5 KB
ID:	4187

И една снимка на пчела със сиво оцветяване
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSCF4484.jpg
Прегледи:      351
Размер:	174.2 KB
ID:	4188

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Triballi Виж публикацията
    За да изглеждат тъмни но да не са черни на практика мисля че тъмно кафявата козина би им придала такъв изглед.Хем да са тъмни хем да не са черни.
    Ето една карника която не е сива но и не изглежда тъмна понеже власинките са кафеникави но много светли.Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	800px-Apis_mellifera_carnica_worker_hive_entrance_2.jpg
Прегледи:      346
Размер:	87.3 KB
ID:	4186Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	Apis_mellifera_carnica_worker_hive_entrance.jpg
Прегледи:      347
Размер:	95.5 KB
ID:	4187
    Да, нещо такова, въпреки че на мен ми изглеждат прекалено космати и козината бие на места малко на оранжево.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    20.03.2015
    Направих си труда да взема пчеларския наръчник от един колега.Това е "Пълен пчеларски наръчник-Валачев" от 1947г.

Относно местната пчела е записано това:

"Местна (нашенска)порода.

Тя е разпространена по всички краища на нашата родина.Пчелите и са тъмнокафяви, но с всевъзможни отенъци.По-младите имат възсив отенък.Понеже условията у нас са твърде разнообразни и, от друга страна,поради пренасянето на пчелни семейства от един край в друг както и поради внос от чужбина,ние едва ли можем да говорим за чиста местна порода."

Това е което описа и Scutellator.Кафяви тъмни пчели.Всъщност не знам защо Л.Радоев ги нарича сива местна пчела.А и пчели с описанието от наръчника от 1947г. незнам някои да предлага или развъжда.Пчелите дето се представят за местни от тия дето казват че са ги съхранили и развъждат са подобни на описаните като сива местна пчела.
    Тъмно кафяви пчели ако се изнамерят сигурно ще са уникални.Интересно че у нашите пчели може да се открият признаци от вносните раси но от кафявите пчели не.Поне аз не съм виждал пчелни семейства или отделни индивиди да са кафяви.
    Ако има останали такива пчели някъде генофонда им сигурно е много стеснен.Интересен е и въпроса за съхранението и развитието на такава малка популация в изолиран район.

Име:	BEE 012A.jpg
Прегледи:      372
Размер:	193.5 KB
ID:	4199

И още

Име:	BEE 010.jpg
Прегледи:      352
Размер:	232.1 KB
ID:	4200

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Такива райони има само на Луната.
    Днес, във 21 век, във БЪЛГАРИЯ, все още има села, които нямат ток или вода, или И ДВЕТЕ!
    За да съществуват локални популации пчели, или около тях не трябва да има човешка намеса (кошери които се подхранват, струпването на много (повече от 20) на едно място, да няма движение на семейства, на пити между семействата, планова смяна/подмяна на майки и т.н.) - с две думи - ЕСТЕСТВЕН ОТБОР; ИЛИ колкото се може повече пчелари да започнат сами да си правят селекцията и да контролират оплождането (затворена популация пчели).
    Да, пчелите които ще се останат в природата (например в пчелините на пчелари, които постоянно купуват майки от къде ли не и ги оставят да се оправят както те си знаят), няма да бъдат породисти, но за сметка на това поне ще съществува своеобразен "резерват", какъвто ще се явява популацията на всеки един пчеловъд.

И във връзка със текста от втората снимка от по-горния пост:
    КОГА ЗА ПОСЛЕДНО НЯКОЙ ВЪВ СОФИЙСКО, със местни пчели, Е ИЗВАДИЛ 100 КГ от някой кошер СТАЦИОНАР????
    В днешно време е пълно със ОГРОМНИ поля от слънчогледи и рапица, които на времето дори не са се отглеждали.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Сетих се за нещо онзи ден, което смятам ще ви се стори любопитно относно адапционната изолация.
    Предполагам всички знаят че в планините на тропическа Африка има кротки, черни и неройливи пчели, за разлика от ройливите и агресивни пчели (A.m. scutellata), с които работят професионалните пчелари в равнината.
    Някой може би ще попита - Защо вместо това не започнат да използват кротките пчели от планината?
    Когато бъдат пренесени в равнините, те се превръщат в непродуктивни и мързеливи ( същото се случва и със Siciliana, когато бъде пренесена на по-благоприятна паша).
    Различните географски екотипове пчели имат предпочитания към нектар с различна концентрация на захари и различен арсенал от инстинкти за оползотворяване на съответните паши. Ето в това се състои ценното при кръстосването на различните видове пчели, а не просто хетерозисния ефект, каквото е масовото погрешно схващане.
    Затова и аз се старая винаги да имам пчели за сравнение и да наблюдавам доколкото мога пчеларите в близост, защото понякога докато едните събират мед, другите и идея може да си нямат че има паша.

Забранен
    Регистриран
    30.04.2013
    Това са снимки от месец април тази година. Каква е тази кафява пчела?

Извинявам се за уточнението.
    На първата снимка има черна пчела.
    Въпросът ми е за втората снимка с двете мухи и една „тъмнокафява“ според мен пчела. Това са пчели крадци, не са мои, и не знам от къде идват.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри DSC00043.jpg‎   DSC00052.jpg‎  
    Този пост е редактиран от slavi 13; 07.05.2015 в 09:02. Причина: допълнение към текста

Страница 5 от 9 ПърваПърва ... 34567 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •